Mnenja

Vzeti kredit ali ne?

Jana
23. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Najini delovni mesti sta negotovi. Ali naj vseeno vzameva stanovanjski kredit?

Z možem sva v precej težkem finančnem položaju. Dolga leta sva varčevala za stanovanje in zdaj, ko sva zbrala že toliko, da bi ga še skupaj s kreditom lahko kupila, se tega zaradi negotovosti na delovnih mestih kar ne upava lotiti. Bojiva se, da posojila ne bi mogla odplačevati, če bi kdo od naju izgubil službo. Mesečni obrok kredita bi bil približno tak, kolikor znaša najina mesečna najemnina. Mož pravi, naj še počakava, meni pa se zdi to nesmiselno. Tako in tako morava plačevati najemnino, samo da nama pri tem ne ostane nič, če pa bi odplačevala kredit, bi bilo vsaj stanovanje najino. Kaj nama svetujete in kdaj banka odobri odlog plačila kredita?

Spoštovana, od vaju imam premalo informacij, da bi vama lahko konkretno svetoval, lahko pa vama dam nekaj iztočnic, ki bodo morda pripeljale do ustrezne rešitve in zadovoljstva obeh. Ker že imata privarčevanega nekaj denarja, bo rešitev zagotovo lažje najti. Strah pred izgubo zaposlitve je v današnjem obdobju vsekakor eden večjih strahov. A če mu posvečamo preveč pozornosti, to v naše življenje po navadi prinese prav tisto, česar se najbolj bojimo. Statistika na srečo pravi, da se 95 odstotkov vseh naših strahov nikoli ne uresniči, na tri odstotke uresničenih strahov lahko ustrezno reagiramo, na preostala dva odstotka pa žal nimamo vpliva. Torej pustimo strah ob strani in poiščimo ustrezno rešitev! Ne vem, v kakšnem razmerju glede na svoje premoženje sta imela namen najeti stanovanjski kredit. Če sta razmišljala o enakem razmerju, razmislite, ali ne bi deleža kredita za dvignili za deset odstotkov, zato da bi vama deset odstotkov privarčevanega denarja ostalo za likvidno naložbo, s katero bi pri morebitni izgubi zaposlitve lahko pokrivala mesečne obroke kredita. To bi bilo zagotovo tudi najcenejše zavarovanje kredita. Seveda so v trenutni gospodarski krizi svojo priložnost zaslutile tudi zavarovalnice in nekatere že ponujajo zavarovalne produkte, s katerimi si lahko pri izgubi zaposlitve zagotovite plačilo določenega števila obrokov kredita. Ker imajo tudi banke interes, da dobijo vrnjen posojeni denar, verjamem, da bi se bile pripravljene dogovoriti za odlog plačil, če bi kdo od vaju izgubil zaposlitev. Tak dogovor pa bi vama seveda podaljšal dobo odplačevanja kredita.  Vašemu razmišljanju, da je bolje plačevati kredit in imeti lastno stanovanje kot plačevati najemnino, se seveda pridružujem. Toda strinjam se tudi s tistimi, ki trdijo, da se z nakupom na nepremičninskem trgu splača še malo počakati. Večina nepremičnin v Sloveniji je bila namreč financirana s krediti, ki naj bi bili poplačani z denarjem kupnin. Težava je, da kupcev ni, ker upravičeno čakajo na ugodnejše cene. Do njih pa bo preprosto moralo priti, ker bodo banke kmalu zahtevale poplačilo izdanih kreditov, in to bo investitorje prisililo v znižanje prodajnih cen. »Ko denar poide, pamet pride,« pravi slovenski pregovor in prvemu znižanju cen bo sledilo drugo in tretje, kar bo pripeljalo do t. i. domino učinka. Če torej utegneta še malo počakati, bosta z nekaj potrpežljivosti verjetno prihranila marsikakšen evro.

 

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave pride do spremembe.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.siElektronski naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebuješ Javascript. , oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim bolj natančno opišite vašo finančno situacijo.