Mnenja

Črna šefinja za laburiste?

Jana
21. 6. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prejšnjo sredo, tik pred iztekom roka za nominacijo kandidatov za voditelja laburistične stranke, ki bo nasledil (prejšnjega premierja) Gordona Browna, se je štirim belim 40-letnikom pridružila 56-letna črnka.

Bo laburiste, največjo opozicijsko stranko v britanskem parlamentu, odslej vodila radikalna črna mati samohranilka?
 Prejšnjo sredo, tik pred iztekom roka za nominacijo kandidatov za voditelja laburistične stranke, ki bo nasledil (prejšnjega premierja) Gordona Browna, se je štirim belim 40-letnikom pridružila 56-letna črnka. »Končno prava tekma, ne med samimi kloniranci,« so njeno nominacijo pozdravili mediji. Dianna Abbott, prepričana levičarka in trn v peti zaporednim vladam novih laburistov, je ob napovedi svoje kandidature, češ da »hoče rešiti svet pred političnimi nakladači in valilnicami teorij (thinktanks, op. a.)«, ožigosala tekmece.
Po Guardianovi analizi se za vodstvo laburistov poteguje pet poslancev, ki izhajajo iz t. i. univerz Oxbridge (Oxford in Cambridge). Trije od njih so bili člani prejšnje vlade, dva pa sta na levici stranke.
Ed Balls (43), tesen sodelavec Gordona Browna kot ministra za finance in pozneje kot premierja, je bil v zadnji funkciji minister za otroke, šole in družine. Velja za organiziranega in discipliniranega politika, ki prinaša ekspertizo v gospodarstvu, vendar bi se po mnenju kritikov z njim nadaljeval Brownov način vladanja v krogu ozke klike.
Andy Burnham (40), ki izhaja iz kroga Tonyja Blaira, ima bogate izkušnje, in to tudi kot minister za kulturo, medije in šport ter kot minister za zdravstvo. Kot edini med kandidati se ne distancira od dediščine Blaira in Browna, ampak se predstavlja kot njun naslednik, s podporo iraški vojni vred. Je na desnem krilu stranke in bi jo usmeril v center. Toda s pritegnitvijo zasebnega sektorja v javne službe ter strožjim stališčem do prejemnikov socialnega transferja in kriminala bi jo še bolj razcepil.
David Milliband (44), dolgoletni tesen Blairov sodelavec, je bil pod Brownom minister za okolje in na koncu zunanji minister. Kot vodja laburistov bi verjetno spodletel pri poenotenju različnih frakcij in odtujil navadne člane stranke, torej nadaljeval Brownovo obdobje.
Ed Milliband (40), do zdaj v senci brata Davida, še ni dosegel vodilnih funkcij. Je bolj levičarski in dostopnejši kot starejši brat, dober organizator, magnet za pozornost medijev in spodoben seči do vseh plasti volivcev.
Na vztrajanje Harriet Harman, začasne voditeljice stranke, da mora biti med kandidati tudi ženska, je dovolj članov parlamenta podprlo Dianno Abbott (56) za njeno nominacijo. Hči varilca in bolniške sestre z Jamajke je bila leta 1987 izvoljena kot poslanka za revni predel severnega Londona in je prva črnka v parlamentu. Kljub dolgi parlamentarni karieri so ji njena neomajna socialistična načela za enakost in človekove pravice preprečila vzpon v vlado. Uživa izjemno medijsko prepoznavnost kot redna gostja v BBC-jevi tedenski oddaji, kjer deli zofo s sošolcem in nekdanjim konservativnim poslancem Michaelom Portillom. Očitajo ji napake, priznavajo pa, da bo tekmo popestrila z izzivi.
Pri izbiranju sodelujejo laburistični poslanci in člani evropskega parlamenta, pridružene organizacije, kot so sindikati in socialistična društva, ter posamezniki. Glasuje lahko vsakdo, ki bo do 8. septembra vstopil v stranko.
Izid bodo objavili 25. septembra na kongresu laburistične stranke v Manchestru. Je nedavni poraz, ki ga pripisujejo »izgubi stika z običajnim volivcem« laburiste zdramil za znaten zasuk? V centru britanske politike je te čase gneča, na levici je vakuum. Priložnost za ognjevito hčer priseljencev, ki bi stranki vrnila prepričanje njenih korenin?

 

 

Tekst: Jana Valenčič                                   Jana št. 24, 15.6.2010