Mnenja

Kaj je foreks?

Jana
1. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zadnje čase sem nekajkrat slišal o foreksu, nikjer pa ni bilo razloženo, kaj to pravzaprav sploh je. Ali je to veriga ali piramida?

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Kaj je foreks?

Zadnje čase sem nekajkrat slišal o foreksu, nikjer pa ni bilo razloženo, kaj to pravzaprav sploh je. Ali je to veriga ali piramida? Ali je treba iskati vedno nove in nove ljudi, ki sodelujejo pri tem? Ali mi lahko čisto preprosto razložite, za kaj gre in kako konkretno se to izvaja? Kako in kje se lahko jaz kot navaden občan vključim v foreks in kakšno je vaše mnenje o tem? Skratka, vsi govorijo o tem foreksu, nihče pa ne zna povedati, kaj to sploh je. Bralec Matej

Foreks (foreign exchange market) je trgovanje z različnimi valutami. Natančneje, trgovanje z valutnimi pari (v 85 odstotkih ameriški dolar, evro), pri katerem sta zaslužek ali izguba vlagatelja odvisna od gibanja valutnih tečajev in razmerja med njima. Primaren namen tega trgovanja je bil, z dovoljenim poslovanjem pri spremembi ene denarne valute v drugo pomagati mednarodni trgovini in naložbam. To je izredno likviden trg, saj se na njem dnevno opravi za skoraj 4 bilijone ameriških dolarjev prometa, od tega kar dobra tretjina v Londonu, zaradi česar je to mesto postalo središče valutnega trgovanja. In s tako veliki denarji se »igrajo« le največji, med katerimi so večinoma banke (Deutsche Bank, USB, Barclays Capital, JP Morgan, Credit Suisse ...).
Na tovrstno trgovanje vplivajo tako predvidljivi kot nepredvidljivi dejavniki. Zaradi nihanja tečajev in dejstva, da ob zaslužku enega vlagatelja drugi vedno izgubi, to obliko trgovanja spremlja veliko tveganje. Ker se dobički ali izgube večinoma ustvarjajo na tretji ali četrti decimalki (0,0001), so za višje dobičke večinoma potrebni zelo visoki finančni vložki. Ti se z uporabo visokih finančnih vzvodov sicer lahko tudi zmanjšajo, a se s tem spremeni tudi cena osnovnega finančnega instrumenta, kar povzroči, da že majhna sprememba vrednosti povzroči veliko večji donos ali izgubo. Prav ti mehanizmi vzvoda pa so valutno trgovanje približali posameznikom in »strokovnjakom« za valutno trgovanje, ki ljudi z obljubami o visokih, nadpovprečnih mesečnih donosih nagovarjajo k vlaganju in si s tem služijo nezasluženo provizijo. Za veliko večino vlagateljev se kasneje izkaže, da gre pravzaprav za denarno verigo, kjer novi vlagatelji financirajo izplačila za že obstoječe vlagatelje. Torej izplačani »dobički« nimajo nobene zveze z investiranjem na valutnem trgu, ampak so zgolj posledica vplačil novih naivnežev.
In ko ne gre več, ko se ustavi? Prevaro se prijavi policiji. Moje mnenje je, da valutno trgovanje ni pravi način, s katerim bi povprečen vlagatelj lahko na hitro povečal svoje premoženja ali celo obogatel, ampak je zelo zelo tvegana špekulacija. Špekulacija, primerna za premožne ljudi, ki so pripravljeni sprejeti in si lahko privoščijo veliko tveganje, ki ima lahko za posledico tudi večjo izgubo kapitala. Z vlaganjem v valutno trgovanje (foreks) boste svojo srečo in finančno prihodnost položili v roke nekoga drugega, zato vam to početje odsvetujem. Ne pozabite, da je vsak svoje sreče kovač!

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave pride do spremembe.

 

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim bolj natančno opišite svojo finančno situacijo.

 

Jana št. 43, 26.10.2010