Mnenja

Kako naj obogatim?

Jana
8. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rada bi obogatela. Lepo vas prosim, ali mi lahko poveste, kako naj se tega lotim? Ali obstajajo kakšne knjige o tem in ali mi lahko predlagate kakšno? Ali obstajajo tečaji, šolanje, delavnice?

Sem v najlepših letih in imam povsem zadovoljivo življenje. Doslej sem na denar gledala kot na sredstvo, ki mi omogoča užitek, in sem v glavnem vse sproti zapravila, ob tem, da imam vse pomembne dejavnike urejene: dobra služba, stanovanje, pokojninsko in življenjsko zavarovanje. Med poletnimi počitnicami pa sem spoznala človeka, in ta je spremenil moj pogled na svet. Po pogovoru z njim  bi si rada zagotovila več finančne varnosti oziroma rada bi obogatela. Lepo vas prosim, ali mi lahko poveste, kako naj se tega lotim? Ali obstajajo kakšne knjige o tem in ali mi lahko predlagate kakšno? Ali obstajajo tečaji, šolanje, delavnice? Ne bi rada vsega prepustila finančnemu svetovalcu, ampak bi se rada sama nekaj naučila o tem. Kje naj začnem in kako naj nadaljujem?

Spoštovana bralka, kot veste, je bogastvo le ena od možnosti, da srečno živimo, zato iz njega ne bi smeli narediti edinega smisla življenja. Dobro bi se bilo najprej vprašati, ali niste že zdaj dovolj bogati. Samo denar vas namreč ne bo naredil srečne, srečo morate najprej poiskati v sebi in ob ljudeh, s katerimi se družite. V pismu ste navedli dve želji: finančno varnost in bogastvo. Če imate resnično optimalno pokojninsko in življenjsko zavarovanje, ste za finančno varnost že poskrbeli in si morate le še odgovoriti na vprašanje: »Zakaj želim obogateti?« Poti do bogastva je namreč toliko, kolikor je bogatih ljudi, zato vam bo brez jasnih odgovorov in privlačne pozitivne vizualizacije posledic življenja v bogastvu to le stežka uspelo, ker ne boste imeli prave motivacije. A tudi ta sama po sebi ne bo dovolj. Potrebna bo tudi močna volja po delu, saj je večina danes uspešnih in bogatih poslovnežev v začetku delala tudi po 15 ur na dan. Vendar to zaje ni bila nikoli ovira, ker so delali tisto, kar jih je veselilo. In zato danes lahko sedijo v senci drevesa, ki so ga posadili pred leti. Nagrajena sta bila njihovo veselje do dela in zanos, s katerim so ga opravljali, ter ne le gola želja po bogastvu. In na še nekaj zelo pomembnega ne gre pozabiti. Denar je treba najprej zaslužiti in šele potem razmišljati, kako bi ga zapravili, nikakor ne nasprotno. Določite si torej delež dohodka, ki ga boste namenjali za redno mesečno varčevanje. Obogatite lahko tudi z naložbami, a boste za to verjetno potrebovali veliko več časa kot s podjetništvom. Če se boste odločili obogateti na tak način, vam kljub številnim knjigam in vašim pomislekom predlagam, da si izberete finančnega svetovalca. V poplavi finančnih storitev in ponudnikov se boste sami namreč izredno težko znašli in prej sprejeli kakšno napačno odločitev. Vedeti morate, da si bogastva, razen redkih izjem, nihče ni pridobil čez noč. Pa še tiste redke izjeme so ga kmalu izgubile, ker so pozabile na nekaj zelo pomembnega: komur je več dano, se od njega tudi več pričakuje. In če ima zelo veliko, mora s tistim znati narediti kaj več kot povprečni ljudje. Kajti vedno nam pripada toliko, kot si zaslužimo. Tako  duhovno kot  materialno.
Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave pride do spremembe.


Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko v času od objave kaj spremeni.

Piše: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 44, 2.11.2010