Mnenja

Kako do zlata?

Jana
15. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zanimam se za nakup zlata. Kje ga lahko kupim in ali se cene med prodajalci razlikujejo?

Zanimam se za nakup zlata. Kje ga lahko kupim in ali se cene med prodajalci razlikujejo?

Gospa Vesna, zelo sem vesel vašega vprašanja o plemenitih kovinah, o katerih ljudje vedo veliko premalo oziroma dobivajo veliko nasprotujočih si informacij. Pri investiranju v plemenite kovine je pomembno, da ste pozorni na naslednje stvari: standard good delivery, potrdilo o ustreznosti z Urada za meroslovje RS, strokovnost svetovanja in možnost kasnejšega odkupa.
1. Status good delivery vam zagotavlja, da je vaša naložbena palica ustrezne mase in čistosti. To bo še posebej pomembno čez pet, deset let, ko vašega dobavitelja morda ne bo več na trgu, vi pa boste želeli svojo naložbeno palico čim ugodneje prodati. Takrat si z obljubami današnjih prodajalcev ne boste mogli nič pomagati, glavno besedo bo imelo poreklo naložbene palice. Zato vam toplo priporočam, da se držite naložbenih palic iz kovnic s poreklom, ki so navedene na listi LBMA (London Bullion Metal Asociation), najbolj merodajni glede dobre dobave v Evropi.
2. V poplavi vsakovrstnih ponudnikov plemenitih kovin je zaradi vaše naložbene varnosti pomembno preveriti, ali je naložbene palice nekega dobavitelja preveril tudi Urad za meroslovje RS, ki nadzoruje pa tudi preskuša in označuje izdelke iz plemenitih kovin.
3. Korektno in etično svetovanje je naslednja stvar, na katero bodite pozorni. Po tem boste tudi najlaže razlikovali prodajalca od svetovalca, saj gre prvim v največji meri za hitro zasluženo provizijo, drugim pa za dolgoročen, korekten odnos s stranko. Tako od prodajalca lahko pričakujete prodajo dražjih (majhnih) enot zlata, od svetovalca pa optimiranje nakupa ter nadaljnje informiranje in poprodajne aktivnosti.

4. Pred odločitvijo za investicijo se pozanimajte tudi o možnosti kasnejšega odkupa. In če boste svoje zlato že danes težko prodali in vam ga bo pripravljeno odkupiti le malokatero podjetje, se vprašajte, ali si tega resnično želite.

Cene naložbenih palic so si pri treh uradnih dobaviteljih v Sloveniji (Elementum, Moro & Kunst, Zlatarna Celje) večinoma podobne. A vedite, da je cena le ena izmed postavk v celotni ponudbi posameznega dobavitelja in da lahko kasnejša dobra ter pravočasna informacija velikokrat pomeni veliko večji prihranek od tistega pri nakupu. In ker vsak »lončar« svoje lonce hvali in vas vsaka šola nekaj stane, po toči zvoniti pa je prepozno, predlagam, da se sami pozanimate in na koncu odločite za dobavitelja, o katerem menite, da boste dolgoročno imeli od njega največjo korist.

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko v času od objave kaj spremeni.

 

Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 45, 9.11.2010