Mnenja

Kako naj bom manj zapravljiva?

Jana
21. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rada bi zmanjšala svojo zapravljivost. Meni se ne zdi, da živim potratno, a vsi bližnji mi govorijo, da sem prava zapravljivka.

Spoštovani, imam vprašanje, ki bo morda zanimivo za marsikoga. Rada bi namreč čim bolj zmanjšala svojo zapravljivost. Meni se niti ne zdi, da živim potratno, a vsi bližnji mi govorijo, da sem prava zapravljivka. Mi lahko pomagate z nasveti, katere korake moram narediti in katere potrošniške navade so najslabše? Menda pomaga nakupovanje s spiskom in plačevanje položnic po internetu. Prepričana sem, da moje vprašanje ni prehudo za vas, in se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana bralka, naj odgovor na vaše vprašanje začnem z mislijo, ki ugotavlja zelo zanimivo resnico, da delamo zato, da lahko zapravljamo, zakaj zapravljamo, pa večinoma ni več jasno.
A prav zapravljivost, torej nepremišljeno in nekoristno ravnanje z denarjem, se je v preteklih letih iz vedenjske motnje povzdignila v priljubljen življenjski slog. K zapravljivosti lahko štejemo večino nepotrebnih nakupov oziroma vse predrage nakupe stvari, ki jih sicer potrebujemo. Glede na raziskavo enega izmed finančnih mesečnikov v Sloveniji ta pojav sploh ni tako redek, kot bi si morda kdo mislil, saj menda zaseda visoko tretje mesto na lestvici sedmih smrtnih grehov osebnih financ. K temu zagotovo največ prispevajo debetne in kreditne kartice, katerih priljubljenost narašča predvsem zaradi lahkotnosti nakupovanja z njimi. Seveda pa ta lahkotni način nakupovanja, ki vam zmede občutek za to, koliko ste že zapravili, pozneje z razdiralno močjo vpliva na vaš osebni račun. S takim nakupovanjem se denar ponavadi zapravi že veliko prej, preden se ga sploh zasluži, zato večini za varčevanje ne ostane nič. In tako ne glede na to, koliko zaslužijo, ne bodo nikoli mogli finančno napredovati. Kako se torej zaščititi pred zapravljanjem? Najprej bi se bilo dobro znebiti debetnih in kreditnih kartic ter začeti plačevati le z gotovino, kupovati pa le tisto, kar potrebujete in redno uporabljate. Pred nakupom bi si bilo dobro postaviti naslednja tri vprašanja: Ali to potrebujem? Ali to potrebujem takoj? Ali si to lahko tudi privoščim? Če vas bodo odgovori na ta vprašanja prepričali, si nakup seveda privoščite brez slabe vesti. Enega izmed koristnih »varčevalnih« ukrepov ste napisali že sami – nakupovanje s spiskom. Z njim se boste lažje izognili »majhnim« nakupom, pred večjimi nakupi pa vas lahko ubrani čas. Čas za premislek o smotrnosti nakupa. Če boste naslednji dan čutili enako potrebo po nakupu in boste na že prej predstavljena vprašanja odgovorili pozitivno, za nakup ni ovir. Ob vsem tem teoretiziranju pa ne gre pozabiti, da je za uspešnost teh »varčevalnih« metod najprej potrebna vaša trdna odločitev za spremembo. Verjamem, da ste dovolj odločni zanjo, zavedajte pa se, da je napako lahko videti, popraviti jo je pa veliko težje.

 

Piše: Tomaž Jereb                                     Jana št. 7, 15.2.2011