Mnenja

Poplačilo kredita ali limita?

Jana
1. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Konstantno sem v minusu, a sem se na to že navadila, poleg tega odplačujem 250 evrov kredita za avto, ki sem ga pred letom in pol vzela za dobo treh let.

Konstantno sem v minusu, a sem se na to že navadila, poleg tega odplačujem 250 evrov kredita za avto, ki sem ga pred letom in pol vzela za dobo treh let. Izredni limit v višini 2500 evrov imam že kakšnih pet let in mi ga banka avtomatično podaljša za eno leto, s tem da mi še nikoli niso »grozili«, da mi ga ne bodo podaljšali. Pred pol leta sem se odločila, da  bom zaplula v pozitivno poslovanje, in sem mesečno namensko dajala na stran po 200 evrov, potem pa mi je moj dragi rekel, da bi bilo bolje odplačati kredit in potem postopoma korakati proti plusu. Na varčevalnem računu imam trenutno okoli 1400 evrov in zdaj ne vem, ali je bolje, da se s to vsoto spravim iz minusa ali naj predčasno odplačam kredit. Kaj menite vi?

Spoštovana bralka, najprej bi se rad dotaknil izjave, da ste se navadili na trajen minus in izredni limit na osebnem računu. Predvsem zato, ker kaže, da se ne zavedate, koliko vas to stane. Dejstvo namreč je, da je izredni limit ena najdražjih oblik kreditiranja, ki s podaljševanjem dobe odplačila postaja še dražji. Zato vam banka tudi nikoli ne »grozi« z odvzemom tega luksuza. Letne obrestne mere za izredne limite se namreč gibljejo od devet do enajst odstotkov, poleg tega vam banka zaračuna stroške odobritve (dva odstotka od odobrenega limita) in stroške zavarovanja. Prav zaradi tolikšne donosnosti posojenega denarja banke računajo na to, da se boste navadili na življenje v limitu in tako s sredstvi na vpogled, kreditom in izrednim limitom postali njihova sanjska stranka! Pri eni večjih slovenskih bank pravijo, da je pri njih kar dobra tretjina takih komitentov. Ker pa življenje v umetnem finančnem standardu za vas dolgoročno ne more biti vzdržno, predlagam, da tudi zaradi zdajšnje finančne krize čim prej preidete na naravni finančni standard. Občutno razliko med njima lahko opazite že pri kreditu za avto, ki bi ga s privarčevanimi sredstvi lahko kupili kar za tretjino ceneje. Ob predvidevanju, da se obrestne mere letos še ne bode povišale, evrska valuta pa naj bi tudi letos izgubila najmanj 10 odstotkov realne vrednosti, se predčasno poplačilo kredita ne zdi smiselno. Bolj smiselno se zdi nadaljevati namensko varčevanje za odpravo izrednega limita, prosti znesek na varčevalnem računu pa spremeniti v naložbo z realno vrednostjo (zlato). Izredni limit je torej lahko praktičen finančni inštrument za zavarovanje pred občasnim likvidnostnim tveganjem, a le za tiste, ki z njim ne odpravljajo svojih rednih finančnih težav in so osebno plačilno disciplinirani. Na koncu naj omenim še novi zakon o potrošniških kreditih, ki bankam ne dovoljuje več avtomatskega obnavljanja izrednih limitov. Zdajšnjega limita na računu pred ureditvijo novega limita vam sicer naj ne bi bilo treba pokriti, ni pa nujno, da vam bo banka limit znova odobrila v obstoječem znesku in pod enakimi pogoji. Če potrebujete podaljšanje izrednega limita, bodite pozorni na to, da ne zamudite roka za oddajo prošnje za odobritev, ob tem pa vedite, da za življenje s tujim denarjem plačujete zelo visoke obresti.

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, sami pa se morate odločiti,  katera naložba je za vas najboljša. Z vsako odločitvijo boste tvegali. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko od objave spremenijo.

 

Piše: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 8, 22.2.2011