Mnenja

Naj rodim doma?

Jana
7. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zadnje čase se veliko govori o porodu doma, in ker sem v šestem mesecu nosečnosti, me mika, da bi se tudi jaz izognila neosebnemu okolju bolnišnice.

Spoštovana Eva, nisem še mamica, a vam kljub temu pišem, saj me zanima vaše mnenje o porodu doma. Zadnje čase se o tem veliko govori in piše, in ker sem v šestem mesecu nosečnosti, me mika, da bi se tudi jaz izognila neosebnemu okolju bolnišnice. Več prijateljic in znank mi je namreč povedalo o neprijetnih izkušnjah z britjem, klistiranjem in odnosom medicinskega osebja ter o tem, da so se počutile, kot da bi rojevale v tovarni za tekočim trakom. Take pripovedi me strašijo. Iz poroda  bi rada naredila lep dogodek, mi lahko svetujete?

Včasih so porodnice rojevale doma, ob pomoči izkušene ženske. Zaradi varnosti se je rojevanje pozneje preselilo v bolnišnice in porodnišnice, tam pa se  je vse spremenilo v popoln nadzor porodniškega sistema, kar je pomenilo pasivizacijo porodnice in ležanje na hrbtu, morda celo z nogami, dvignjenimi v stremena, saj je imelo tako osebje boljši pregled nad dogajanjem. Pomembno je bilo le preživetje mamice in dojenčka, kar je precej ekstremen pristop, glede na to, da je porod izjemno nabit s čustvi. Še pozneje so se začele porodnišnice prilagajati željam žensk, seveda ene bolj in druge manj. Zdaj nosečnice preučujejo druge možnosti in zdi se mi, da se stanje nekoliko nagiba v drug ekstrem in da se je kar malo modno upirati vsemu, kar ponujajo porodnišnice. Precej nosečnic je prepričanih, da same najbolje vedo, kaj je dobro zanje, ter zdravniško in babiško  skrb pojmujejo kot nekaj, kar ovira naravni tok poroda.

Britje? Klistir?
Omenjate, da vas skrbi zaradi pripovedi o britju, klistiranju in občutku rojevanja kot po tekočem traku. Take informacije so odvisne od tega, kdo vam jih pripoveduje. Škoda, da bi že kar vnaprej odklonjali vse, kar porodnišnica omogoča. Tako britje kot klistir lahko vedno odklonite, le pravi razlog je dobro imeti za to. Pobrita je že večina porodnic, to navadno opravijo doma in v takem primeru britje res ni nujno. Klistir pa lahko zelo olajša popadke, poleg tega je dober za občutek, da med porodom ne bo uhajalo blato, kar poveča sproščenost, ki dobro vpliva na napredovanje poroda. Pretehtajte vse prednosti in pomanjkljivosti posamezne procedure in se potem odločite, kaj želite, ne pa da preprosto odklonite vse na podlagi govoric. Če imate osebne zadržke, pa je seveda odločitev v vaših rokah.

Porodni načrt
Za lažji porod sta nujna mirno ozračje in čustveno sprejemanje. Glede na to, da je večina porodov popolnoma normalna, je nujen dober odnos osebja do porodnice in njenega spremljevalca, predvsem pa se mi zdi osnovno dobro sodelovanje vseh vpletenih. Tisto, na kar se mi zdi dobro vplivati in se o tem dogovoriti z osebjem, so na primer položaji pri porodu. Pokončni položaj, gibanje, prisotnost nekoga, ki vam je najljubši, vse to dela čudeže.

Mislim, da se danes pogosto dogaja, da pride porodnica rodit z dolgim spiskom zahtev in prepovedi. Da ne bo nesporazuma: dobro je, da o želenem načinu poroda skrbno razmislite in svoje želje poveste osebju, ki vas spremlja med porodom. Najprimerneje se mi zdi, da sodelujete z osebjem, da želje niso kategorične zahteve, da se postavite za tisto, kar se vam zdi res pomembno, seveda le če s tem ne ogrožate otročka ali svojega zdravja. Kadar porod poteka popolnoma normalno, je veliko večino teh želja možno upoštevati.

Čim se porod iz kateregakoli razloga zaplete, pa vam priporočam, da zaupate strokovnosit osebja, saj so to šolani strokovnjaki. Najbrž vam ne bi prišlo na misel nadzorovati dela mehanika in komentirati, kako naj se loti popravila avtomobila. Tudi strokovnjak za popravila gospodinjskih strojev verjetno ne bi z veseljem in mirno poslušal, če bi se vtikali v njegovo delo ter ga popravljali. Ta primerjava sicer ni najprimernejša, saj je porod izjemno čustvena in predvsem osebna izkušnja, in res je, da tu ne gre za tehniko in aparate, ampak za vaše telo in vašo osebno izkušnjo. Res pa je tudi, da smo ljudje specializirani za različna opravila in še dobro, da je tako.

Želja po porodu doma
Tega je vedno več in ta želja ima korenine v hrepenenju po mirnem ter domačem načinu rojevanja. Domače okolje je le domače okolje in res je, da se telo v okolju, kjer se porodnica počuti sproščeno, lažje odziva v skladu z notranjo modrostjo in je počutje prijetnejše. Res pa je tudi, da je bila včasih, ko so ženske rojevale doma, smrtnost otrok in mamic večja, prav tako je bilo več poškodb.

Zdaj pri nas razmišljajo o porodnih centrih, ki naj bi združevali prednosti strokovno neoporečne skrbi in domačnosti okolja, v katerem se  porodnica laže sprosti, kar se mi zdi idealno. Porodnišnica s svojo sterilnostjo in bolnišničnim ozračjem pogosto res negativno vpliva na porodnice in lahko povzroči, da se celo popadki, ki so se že začeli, potuhnejo in izginejo. Porod na domu bo idealna možnost, kadar bo možen takojšen prevoz v porodnišnico ob morebitnih
 zapletih, kadar bo razvita mreža posebej usposobljenih babice in kadar bo sleherni hip na voljo primerna oprema. Dotlej pa je verjetno boljša izbira rojevanje v porodnišnici.

Popolnoma  razumem vašo željo po lepem porodu. Danes se zelo krepi gibanje za lepši porod in prav je, da ste bodoče mamice pozorne. Dobro je, da se natančno pozanimate o alternativi, ki je na voljo, ter primerjate posamezne oblike med seboj. Ljudje smo med seboj tako različni, da ne more obstajati le ena oblika poroda, ki bi zadovoljila vse. Ker se že celo večnost ukvarjam tudi s pripravo nosečnic in partnerjev na aktiven ter lažji porod, mi je ta tema zelo blizu. Tudi sama zagovarjam porod, ki  postane za porodnico intenzivna in polna izkušnja. Svetujem vam, da iskreno razmislite, kaj bi vam največ pomenilo za lažji porod. Nikar z glavo skozi zid! Odločitev je vaša in prav je tako. Želim vam čim lepši porod in naj vam vaša porodna izkušnja ostane v prijetnem spominu.

 

Piše: Eva Hrovat Kuhar                                 Jana št. 9, 1.3.2011