Mnenja

Varčevanje za pokojnino in otroke

Jana
14. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali je varčevanje samo v skladih smiselno? Je bolje vlagati v en sklad ali je bolje razpršiti naložbo? Kakšen nasvet glede varčevanja bi mi še dali?

Smo petčlanska družina, živimo pa v stanovanju, ki sva ga popolnoma obnovila leta 2006 in letos tudi odplačala vse kredite za to investicijo. Sedaj je na vrsti varčevanje. V načrtu imava varčevanje za pokojnino in varčevanje za otroke. Z ženo imava okoli 2500 evrov mesečnih prihodkov, od tega je približno 700 evrov stroškov. Sklenjeno imava življenjsko varčevanje za daljše obdobje, rada pa bi varčevala tudi za otroke. Odločila sva se, da bi vlagala 150 evrov na mesec v različne sklade (in ne v banko) za daljše obdobje, vsaj 10 let. Ali je to dobra rešitev? Je bolje vlagati v en sklad ali je bolje razpršiti naložbo? Za najino varčevanje za pokojnino sva odprla tri sklade in bova mesečno vlagala okoli 300 evrov. Ali je varčevanje samo v skladih smiselno? Kakšen nasvet glede varčevanja bi mi še dali?

Najprej hvala za izčrpne podatke, s katerimi ste mi omogočili vpogled v vaš trenutni finančni položaj. Žal kljub temu manjka nekaj ključnih podatkov (vaša in ženina starost, starost otrok, vajina delovna doba, tarifa trenutnega zavarovanja ...), zaradi česar bi moji nasveti lahko izzveneli nekorektno. Ker sem prepričan, da si vaše premoženje zasluži večjo pozornost kot le nekaj vrstic v tej rubriki, vam predlagam individualen termin, na katerem bom pregledal obstoječi položaj in skupaj z vami poiskal najboljše rešitve za optimizacijo ter nadgradnjo vašega premoženja. Tu pa vam bom, tudi zaradi prostorske omejitve, nakazal segmente, v katere bi se bilo smiselno poglobiti. To, da se z ženo zavedata pomembnosti osnovne socialne varnosti, ki sta jo zaščitila s sklenitvijo življenjskega zavarovanja, je zagotovo pohvale vredno. Postavljajo pa se vprašanja o optimalnosti premije, optimalnosti zavarovalniške tarife, optimalnosti zavarovalnih vsot in ne nazadnje zavarovalnega obdobja. Varčevanje za otroke je zagotovo smiselno, saj bodo stroški šolanja čedalje višji. Znesek, ki ga nameravata dajati za to, bi bilo smiselno razdeliti na tri različne dele glede na starost otrok. Najstarejši sin bo denar potreboval najprej, zato bi bilo zanj smiselno nameniti višji znesek. V kratkem lahko na slovenskem trgu tudi za tako varčevanje pričakujete super ponudbo!
Pri varčevanju za pokojnino je najprej smiselno ugotoviti, kolikšna bo takrat vajina pokojninska vrzel, saj bi premajhen varčevalni znesek lahko ogrozil vajin takratni življenjski standard, smiselnost dolgoročnega mesečnega varčevanje v skladih pa ni vprašljiva, tako z vidika razpršenosti naložb, profesionalnega upravljanja kot dostopa na svetovne kapitalske trge z manjšimi zneski. Ker nisem prepričan, da poznate vse vidike naložbe v vzajemne sklade, naj vas opozorim, da so po mojem mnenju v tem trenutku zaradi negotovosti na finančnih trgih vzajemni skladi primerna naložba za obdobje vsaj 7 let, pri krajšem obdobju se lahko zgodi, da boste čez dve ali tri leta imeli v vzajemnih skladih manj premoženja, kot pa boste dotlej vložili vanje. Za kratkoročnejše finančne cilje denar raje hranite v banki.
In nasvet za konec: minili so časi, ko ste za osebne finance lahko skrbeli sami, saj je finančni svet postal zelo nepredvidljiv, na trgu pa je vse več ponudb, med katerimi se je težko znajti in izbrati sebi primerno. In ker so nasveti posameznih ponudnikov finančnih produktov vedno bolj prilagojeni trenutnim razmeram pri posameznem ponudniku kot pa dejanskim potrebam stranke, se je za nasvet pametneje obrniti na neodvisnega finančnega svetovalca.
Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, sami pa se morate odločiti,  katera naložba je za vas najboljša. Z vsako odločitvijo boste tvegali. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko od objave spremenijo.


Piše: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 10, 8.3.2011