Mnenja

Idealni zakon

Jana
21. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ob publiciteti davne poroke med princem Charlesom in lady Di, pa ob skorajšnji svatbi, ko bo princ William vzel svojo Kate, obuja nova razstava spomin na romanco, ki je ogrela podanike.

Ob vsej publiciteti davne poroke med princem Charlesom in lady Di, pa ob skorajšnji svatbi, ko bo princ William vzel svojo Kate, obuja nova razstava spomin na romanco, ki je ogrela podanike takoj po drugi svetovni vojni in vodila v dolgo, izpolnjeno partnerstvo. Skratka, sodobna pravljica, v kateri se kraljična vname za siromašnega begunca.
 Današnja kraljica Elizabeta II. (rojena 1926) se je kot 13-letna princesa zaljubila v postavnega mladeniča in trmasto čakala do 21. leta, ko se je proti volji svojih staršev lahko poročila z njim. Kraljičin soprog, ki je s poroko dobil naslov njegovo kraljevsko visočanstvo princ Philip vojvoda Edinburški, praznuje letos 90-letnico. Jubilej je počastila nova razstava na gradu Windsor, prebivališču kraljičine družine, ki osvetljuje manj znane podrobnosti dinastije Windsor in življenjskega sopotnika kraljice Elizabete.
 Ko je princesa in britanska prestolonaslednica postala godna za možitev, je veljalo, da bo snubca našla v kraljevskih hišah po Evropi, najverjetneje med sorodniki, in tako se je tudi zgodilo. Njena prednica, kraljica Viktorija, in soprog Albert iz nemške vladarske hiše Saxe-Coburg in Gotha sta dala življenje devetim otrokom in vsi so se poročili na prestole po Evropi. Kraljica Elizabeta II. in soprog princ Philip imata v kraljici Viktoriji skupno prapraprababico, v sorodu pa sta si po še enem plodnem monarhu, Philipovem dedu, danskem kralju Christianu IX., poimenovanem »tast Evrope«.
 Princ Philip vojvoda Edinburški se je rodil leta 1921 na otoku Krf kot princ Philip Grški, potomec grških in danskih kraljevih družin ter nečak grškega kralja Filipa II., ki je moral kmalu zatem abdicirati. Zaradi obsodb revolucionarne vlade je Philipova družina na krovu vojne ladje, ki jo je poslal britanski kralj Jurij V. zbežala v Francijo, kamor so dojenčka Philipa prinesli v zabojčku za sadje. Po šolanju v Franciji, Angliji, Nemčiji in na Škotskem se je leta 1939 pridružil britanski vojni mornarici kot kadet.
 Ob obisku britanskega kralja Jurija VI. (o njem govori film Kraljevi govor) na pomorski akademiji je spoznal daljno sestrično, takrat 13-letno princeso Elizabeto, in ta se je zaljubila vanj. Začela sta si dopisovati, po njenem dopolnjenem 20. letu sta se zaročila, Philip se je odpovedal grškim in danskim kraljevskim nazivom, se prekrstil iz grške ortodoksne vere v anglikansko in dobil britansko državljanstvo. Njuna poroka jeseni leta 1947 je zbrala nacijo okrog prvih televizorjev. Ob smrti kralja Jurija VI. leta 1952 je Elizabeta II. zasedla britanski prestol z odločnim Philipom kot odkritim svetovalcem.
 Pronicljivega vojvode Edinburškega se drži sloves, da daje neprimerne izjave ob neprimernih trenutkih. Po letih (morda neupravičeno) v zobeh medijev pa si je na stara leta prislužil spoštovanje za svoje delo, integriteto in za predanost njenemu veličanstvu. Kraljica se mu je ob jubileju oddolžila z razstavo na gradu Windsor (do 22. januarja 2012). Med predmeti so zapestnica, ki jo je vojvoda oblikoval kot darilo svoji ženi, njegovi akvareli, nepričakovani za moža s priznano vojaško kariero, fotografije, ki sledijo njegovi življenjski poti.
 Vojvoda Edinburški je priznan športnik, okoljevarstvenik, podpornik znanosti in ustanovitelj organizacije MEPI za spodbujanje dosežkov med mladino. V tej vlogi je spremljal njeno veličanstvo na državniškem obisku v Sloveniji oktobra 2008. Ko sva se srečala, mi je segel v roko z orjaško dlanjo in mi jo močno, odkrito stisnil.


Piše: Jana Valenčič                            Jana št. 11, 15.3.2011