Mnenja

Priprave na poroko

Jana
4. 4. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čez manj kot mesec se bo po ulicah Londona vil ženitni sprevod, ki bo po pompu presegel vse druge. V javnost curljajo podatki o kompleksnih in skrbnih pripravah.

Čez manj kot mesec se bo po ulicah Londona vil ženitni sprevod, ki bo po pompu presegel vse druge. V javnost curljajo podatki o kompleksnih in skrbnih pripravah, ki zagotavljajo dogodek  brez spodrsljajev – kot vsak drug, ki ga organizira  kraljevska hiša. Večnost monarhije temelji na  protokolu in podobi popolnosti – ta pa na vojaški preciznosti in disciplini »firme«,  kot princ Philip, kraljičin soprog, imenuje  kraljevsko družino z  armado služinčadi in svetovalcev.
 Kraljevski ženin in nevesta sta izrazila željo po skromnejši ceremoniji,  kar je relativno. Pred očmi naroda in zasloni sveta se bo vzel par, ki bo v naslednjih desetletjih zasedel britanski prestol in priložnost zahteva ceremonijo: prost dan za nacijo, zloščene kočije, izbrane konje, uniforme, procesijo, okrašeno cerkev, posebej zanju zloženo glasbo, množico gostov,  zaprte ceste v prestolnici med sprevodom. In to je šele začetek.
 Kraljevska poroka je dogodek nacionalnega pomena. Po mestih in vaseh vse kraljevine bo na ulicah zabava. Ustvarjanju vzdušja so se pridružili trgovci s spominskimi izdelki za vsak okus in žep, z obveznimi zastavicami in »patriotskimi »klobuki, okrašenimi z Union Jackom, britansko zastavo. Poroka ne bo samo zasebna priložnost v življenju dveh ljudi, ampak dogodek, v katerem bo sodeloval vsak podanik njenega veličanstva – vsaj kot davkoplačevalec. Največji strošek poroke, zagotavljanje varnosti za svate in javnost, bodo krila javna sredstva.
 Fascinanten je »marketing« bodočega para. Od trenutka, ko sta princ William in gospodična Catherine Middleton, prej znana kot Kate, naznanila svojo odločitev, je v akcijo stopil stroj monarhije in vpregel tudi nove medije. Mlada človeka, ki so ju prej  (načrtno) kamere komaj zabeležile, sta postala predmet skrbnega »ustvarjanja produkta« kot novi ikoni kraljevske hiše. Princ William je že nastopil vlogo kot odposlanec njenega veličanstva v državah Commonwealtha in skupaj z zaročenko obiskal predele Združenega kraljestva: Wales, Škotsko in Severno Irsko. 
 Hkrati poteka transformacija plebejke Kate v bodočo princeso Catherine, poznejšo kraljico. Postopoma jo privajajo na javno vlogo in življenje pred kamerami. Kraljevska hiša, ki novo članico »firme« sistematsko sidra v srce naroda, je na spletu objavila njene fotografije iz otroških dni.  Med obiskom Walesa s princem Williamom so kamere počivale na njenem  obrazu, ko je pela valižansko himno. V valižanščini. Zdaj si še lahko privošči spodrsljaje, pozneje bodo nedopustni.
 Skrbno gradijo njuno podobo dobrodelnosti. Monarhija je zdaj redefinirala svojo vlogo zaščitnice revnih in zatiranih, tako da podpira ali celo ustanavlja dobrodelne organizacije. Princ William in Kate sta prekinila s tradicijo tudi v tem, da namesto poročnih daril pričakujeta donacije  izbranim organizacijam.
 Kraljeva kovnica, Royal Mint, ki s posebnimi izdajami kovancev in  medaljami obeležuje pomembne dogodke, je izdala spominski kovanec ob njuni zaroki in zdaj za poroko. Skovali bodo 300 tisoč srebrnikov in po nekaj tisoč zlatnikov in  kovancev iz platine (5450 funtov vsak). Na eni strani je »sproščena« podoba Williama in Kate, na drugi, kot na vseh britanskih kovancih, lik njenega veličanstva. 
 V palačah načrtujejo, obnavljajo. Nič ni prepuščeno naključju.  »Edina nepredvidljiva postavka je obnašanje konj,« je zaupal kraljevi konjar. Če se med ceremonijo zgrudi konj, ga poberejo, če se onesvesti vojak, ga pustijo obležati.


Piše: Jana Valenčič                                         Jana št. 13, 29.3.2011