Mnenja

Tudi majhne zneske za plemenite kovine

Jana
11. 4. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Z možem nama mesečno ostane od 50 do 100 evrov, ki jih lahko pogrešiva, naju zanima, kam je ta denar, za dobo 10 let, najpametneje vlagati.

Sva mož in žena, stara 52 ter 48 let. Zavarovanje imava urejeno naložbeno. Ker nama mesečno ostane od 50 do 100 evrov, ki jih lahko pogrešiva, naju zanima, kam je ta denar, za dobo 10 let, najpametneje vlagati. Je smiselna naložba tako majhnega zneska v zlato/srebro? Prosiva vas, da nama svetujete, kakšno varčevanje bi bilo najbolj smiselno. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav, Zdenka

Spoštovana gospa Zdenka, pravijo, da naključij ni. In tako je tudi vaše vprašanje prispelo v za vas najbolj pravem trenutku. To pa zato, ker prihaja aprila na slovenski finančni trg produkt, od katerega boste lahko imeli v prihodnjih 10 letih zelo velike koristi. A pojdimo po vrsti. Nesporno je, da je potreba po varčevanju vedno večja, saj smo v krizi, ki bo z leti postajala vedno globlja. Zaradi izdajanja novih in vedno večje količine denarnih valut povsod po svetu za pomoč finančnim trgom se bo kupna moč valut še naprej konstantno zniževala. In če boste v tem času za svoje premoženje iskali nominalno finančno varnost (papirnate valute, bančni depoziti, obveznice ...), boste skoraj zagotovo dobili svoj denar nazaj z vsemi obrestmi, vendar pa bo njegova realna kupna moč takrat precej precej manjša. Že danes namreč lahko ugotovimo, da je evro zadnjih deset let v primerjavi z zlatom, ki ima realno vrednost, vsako leto v povprečju izgubil skoraj 15 odstotkov realne kupne moči!
Zato bo za vaše premoženje v prihodnje zelo pomembno najti naložbo, ki vam bo namesto nominalne zagotavljala realno finančno varnost (delnice, zemlja, vzajemni skladi, redka zemlja, plemenite kovine, nepremičnine, strateške kovine). Za mesečno varčevanje z nižjimi vplačili je bilo doslej najprimernejše varčevanje v vzajemnih skladih in delnicah. V plemenitih kovinah (fizična oblika) pa tak način mesečnega varčevanja doslej ekonomsko ni bil upravičen, ker ste za znesek okoli 100 evrov lahko kupili le majhne enote, ki so stroškovno zelo obremenjene.
Konec aprila pa bo, kot sem že omenil, na slovenski trg prišel nov finančni produkt, ki bo združil prednosti vseh prej omenjenih finančnih produktov in vam omogočil optimalno koriščenje efekta povprečnega stroška (cost average effect) tudi v sektorju plemenitih kovin. Poleg tega bodo vsi stroški naložbe predstavljeni transparentno že pred samo sklenitvijo produkta, kar v podobnih produktih doslej ni bila praksa. Skratka, varčevanje manjših zneskov v plemenitih kovinah da, vendar na način, ki bo za vas stroškovno optimalen, pregleden in fleksibilen v smislu morebitne zamenjave naložbene politike v naslednjih desetih letih. S takim načinom mesečnega varčevanja boste v teh negotovih časih lahko gradili svoje premoženja tako trdno, da ga tudi najmočnejšemu finančnemu vetru ne bo uspelo zamajati. Za vse dodatne informacije me lahko pokličete tudi osebno.

 

Piše: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 14, 5.4.2011