Ljudje

V imenu ljubezni do otroka: Severinina bitka za sina

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
21. 2. 2024, 07.30
Deli članek:

Ime mu je Aleksandar in je verjetno najslavnejši otrok na Hrvaškem. Ne zaradi lastnih dosežkov – le kako, komaj dvanajst let ima – slaven, ali še bolje, po nedolžnem razvpit je zato, ker njegova starša, slavna, vplivna, premožna, že dobro desetletje na očeh javnosti bijeta krvavo vojno za skrbništvo nad njim. Sreča se še ni povsem odločila, katero stran bo podprla, malo se nasmehne tej, nato pomežikne oni, nizajo se bitke, umazana vojna pa koraka naprej, v svoje dvanajsto leto. Aleksandar medtem pred našimi očmi odrašča na naslovnicah.

Osebni arhiv, Instagram
Aleksandar je Severinin edini otrok, enega je izgubila še pred rojstvom.

Aleksandrova mama je hrvaška pevka Severina, njegov oče srbski poslovnež Milan Popović. Aleksandar se ne spomni, kako je imeti mamo in očeta skupaj, premlad je bil, ko sta se razšla. Skoraj od rojstva je hkrati orožje in vojni plen v srditih bitkah dveh ljudi, ki nista dovolj zrela, da bi se mirno na samem dogovorila, kaj je najbolje za sina. Noben odvetniški trik ni preveč umazan, da ga ne bi uporabila, oba se vidita kot žrtvi bivšega partnerja, oba manipulirata z mediji, nobeden pa ne opazi, da je Aleksandar, ki ga silijo, naj si izbere stran, tisti, ki izgublja. Tole je vmesni rezultat: zadnjo bitko je dobil oče, ki si je (spet) privojeval skrbništvo nad sinom. Ampak vojne ni konec in to ni bila zadnja bitka.

Bolje en srečen kot dva nesrečna

Aleksandar, lep temnolas in temnook fantek, se je rodil v Splitu leta 2012, kmalu zatem sta se starša razšla. Da sta mislila na sina, je povedala Severina – bolje zanj, da odrašča ob enem srečnem staršu kot ob dveh nesrečnih. Pa ni šlo gladko, zaradi njunih bridkih prepirov se je Severini dvakrat posušilo mleko. Prvi strel je sprožil oče, ko je leta 2013 vložil zahtevo za skrbništvo, prvo bitko je dobila mama, otroka so prisodili njej, oče pa je dobil pravico, da ga lahko vsak vikend obišče v Zagrebu in je lahko z njim sam, brez prisotnosti Severine. Ta je hotela biti zraven, ker je dvomila o Milanovih dobrih namerah, izvedela je namreč, da je brez njene vednosti za otroka, hrvaškega državljana, zahteval srbski potni list (kar je pozneje naredil še enkrat). Bala se je, da bo otroka odpeljal v drugo državo, domov v Beograd, in ga ne bo vrnil. Očitno je resno mislil, ko ji je ob razhodu grozil, da se ji bo maščeval, je rekla.

Profimedia
Severina

Resničnostni šov

Leta so minevala med tožbami in pritožbami, ni šlo vedno za skrbništvo – leta 2015 je Popović tožil Severino za 308.000 evrov, toliko naj bi jih porabil zanjo, ko sta bila skupaj. Vmes sta se oba poročila z novima partnerjema, on je v zakonu z 29 let mlajšo ženo dobil tri otroke, menda zdaj pričakujeta četrtega. A nikoli ni opustil boja za Aleksandra, boril se je z vsemi sredstvi. Leta 2015 je poslal odprto pismo hrvaškemu ministrskemu predsedniku in številnim ustanovam, češ da Severina z objavljanjem sinovih fotografij na družbenih omrežjih krši otrokovo zasebnost: »Moj sin živi v resničnostnem šovu.« Neznanci grobo in nesramno komentirajo njegovo življenje, je pojamral, »postaja 'tisti ubogi malček od Severine in tistega Popovića'.« Kar sicer ni bilo daleč od resnice, ne toliko zaradi otrokovih fotografij, ki jih je Severina objavljala na Instagramu, veliko bolj zato, ker so sodne dogodivščine fantkovih staršev budno spremljali mediji. Popović je svoje bitke vodil na sodišču, Severina pa svoje v medijih, ki jih je vestno obveščala o vsem, kar ji je zakuhal bivši. In mali Aleksandar je tako zares živel v resničnostni oddaji. Nekaj let pozneje je morala Severina na zahtevo sodišča z Instagrama izbrisati vse sinove fotografije.

»Podobno situacijo sem kot otrok doživel tudi sam. Moj oče se je proti mami boril zame. Na sodišče sem šel pričat, da želim živeti z očetom. Sam sem dal vse to skozi in sprašujem se, zakaj se zdaj meni dogaja enako,« je povedal Popović, Severina, ki je vmes izgubila nerojenega otroka z novim možem, pa je vztrajno rušila podobo ljubečega očeta, ki jo je njen bivši slikal medijem. Do Aleksandrovega tretjega leta sina ni videl osemnajst mesecev, je povedala. Pa da sina pet let ni poklical, dokler mu tega ni naložilo sodišče. Popović ji ni ostal dolžan: da je otrok, ko naj bi bil pri materi, v resnici v varstvu številnih drugih ljudi, enkrat je bil to celo dostavljavec hrane, mame pa nikjer.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 8., 20. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!