Ljudje

Korona bi lahko zrušila kapitalizem

Alenka Sivka
28. 9. 2020, 22.00
Deli članek:

Pogovor z Vesno Godina je vedno poseben, pa če govoriš o odnosih, politiki, gospodarstvu, čemerkoli. Od izpričane levičarke nisem pričakovala, da bo tako resno jemala navodila vlade in svarila njenih strokovnih služb, kako se moramo bati korone. Na pogovor je prišla z masko, izogibala se je ljudem, ki so sedeli ob kavici brez razdalje. Trdi, naj se najprej držimo navodil, potem pa počnemo vse drugo, tudi protestiramo. Tudi ona protestira, kadar le lahko.

Šimen Zupančič
»Ljudje se ukvarjajo s tem, ali je korona zarota ali ne. Medtem pa umirajo nekateri segmenti družbe, za vedno.«

Pravite, da se je treba držati navodil vlade. 

Tisti, ki smo levičarji, se lahko zdaj borimo proti Janševi vladi na dva načina: prvi je, da hodimo na proteste, drugi, da se držimo varnostnih ukrepov. Če se jih ne držimo, širimo virus, če širimo virus, širimo število obolelih, če širimo število obolelih, obremenjujemo zdravstveni sistem in obremenili ga bomo do te stopnje, da se bo zrušil. In Janša bo po tridesetih letih dosegel to, za kar si prizadeva že ves čas – uničenje javnega zdravstva. Zato – če si levičar – masko na nos in vzdržuj razdaljo! Ker to je način, s katerim aktivno prispevamo k temu, da ohranjamo javni zdravstveni sistem. Z ležernim pristopom sistem ne bo zdržal. Ljudje se tega ne zavedajo. Zavedeli se bodo, ko ga več ne bodo imeli. Jaz sem imela malarijo v Kamerunu, kjer sistem ni deloval, pa raka v Ameriki, kjer ni delujočega javnega zdravstva – in tam prav zato nisem hotela živeti. Vsak, ki širi virus, dejansko ruši zdravstveni sistem in podpira Janšo. 

Zakaj pa je Janši v interesu, da zruši javni zdravstveni sistem?

Ker ima vizijo premika družbe v desno, ki jo je razlagal že, ko je bil študent. Na to je spomnila Spomenka Hribar pred kratkim. Njegov projekt je že ves čas – premakniti družbo v desno. To pa pomeni tudi ukiniti javno šolstvo in zdravstvo, sprivatizirati socialno državo. To je zastrašujoče, a to počne že 40 let. Konsistentno. V koroni mu gredo objektivne razmere na roko. Na roko pa mu gredo tudi tisti, ki mislijo, da upirati se Janši pomeni kršiti protikoronske ukrepe – a to je neumnost. To povečuje število obolelih in to bo pripeljalo do zrušitve javnega zdravstva. Minister Gantar je že povedal, da bodo vsem zdravnikom, ki so zmožni delati, dali licence za delo. To je nekaj, čemur smo se upirali leta in leta, izenačevanju javnega in zasebnega zdravstva. To bo šlo zdaj skozi brez trohice upora. 

Torej ne verjamete v teorijo zarote? Nekateri trdijo, da je koronavirus izmišljotina. Da si nas bodo vlade podredile. Nas zasužnjile. Nam vzele svobodo. 

Kaj in kako je s to korono, bomo videli šele iz zgodovinske perspektive. A verjamem, da obstaja. Poznam zdravnico, ki ji je pred kratkim umrla bolnica z rakom, stara nekaj čez 40 let. Na obdukciji so ugotovili, da nima več pljuč, samo kupček sluzi. Umrla je od koronavirusa, ne od raka. Zato vem, da obstaja. Če se bodo Slovenci še naprej tako ignorantsko obnašali do zaščitnega vedenja, bodo zelo hitro poznali koga, ki bo umrl od korone, morda tudi v njihovi družini. Ta jesen in zima znata biti zelo problematični.

A ljudje ne zaupajo NIJZ-ju, ker mislijo, da mu vlada narekuje ukrepe. 

Povsod je korona zelo hitro postala političen in ekonomski, ne le zdravstveni problem. V resnici je najprej političen problem – kako lahko korono uporabimo tako, da bomo vladali naprej, ekonomski – ker je vir zaslužka, in šele na koncu zdravstveni. Zdravstveni vidik je samo eden. Vsi mislimo, da korona služi še komu drugemu, drugim interesom. To proizvaja občutek nezaupanja. Tudi v Sloveniji. V postsocializmu že od konca socializma teče proces družbene produkcije nezaupanja, obstajal je že pred korono, zdaj se je le še okrepil. Prijatelj, ki se več ukvarja z virtualno realnostjo, mi je rekel, da po njegovem tri četrt Slovencev ne verjame, da korona obstaja. To je resen problem. Moja hipoteza je, da vlada dobro zlorablja to nezaupanje in zavestno ruši socialno državo. Ne potrudi se, da bi ukrepi delovali v praksi, samo veliko govori. Slovenci bodo ukrepe jemali resno samo v dveh primerih – če bodo morali plačati visoke kazni, če se jih ne bodo držali ali pa če jim bo kdo v družini umrl. 

Maske v osnovnih šolah?

Saj se je vedelo, da ko se bodo odprle šole, se bo začel v njih širiti virus. Je vlada od junija do septembra, v treh mesecih, razdelala praktične ukrepe, da se virus ne bi širil? Ni!! Zavestno so odprli šole, čeprav so vedeli, da se bo korona s tem širila. Prav tako so odprli podjetja. Zakaj so to zavestno naredili? Javne šole se bodo pokazale kot nedelujoč sistem. Kakšna zasebna šola, ki ima manj otrok, pa se bo pokazala kot varnejša. V treh mesecih niso vzpostavili paralelnega sistema za drugi val – spletne šole. Jo imamo? Nimamo! So v treh mesecih izoblikovali reševalne skupine, ki bi se vozile od enega do drugega doma za ostarele? Niso!! Sestankovali so in dajali izjave! In razburjali ljudi. Kako naj jim ljudje verjamejo? Ta vlada je operativno nesposobna ali pa zavestno ruši socialno državo. Jaz sicer mislim, da je oboje, a se bolj nagibam k drugi tezi. 

Več v Zarji Jani, št. 39 (29.9.2020).