Ljudje

Zbogom, Slovenija! Hudo bo oditi.

Marija Šelek
29. 6. 2020, 22.00
Deli članek:

Njeno delo v Sloveniji se počasi zaključuje, avgusta z družino potuje nazaj v domači London, na njeno mesto pa že prihaja Tiffany Sadler, ki se je tako kot predhodnica že dobro spopadla s slovenščino. Ko je Sophie Honey na uvodni učni uri slišala, da jo čakajo trije spoli, šest sklonov in dvojina, je skoraj pobegnila s tečaja. Še posebej ko ji je učiteljica povedala, koliko narečij se pri nas govori.

Mateja J. Potočnik
Sophie Honey, britanska veleposlanica, se poslavlja

Ampak izzivov se britanska veleposlanica v odhajanju ne prestraši zlahka, zato je vztrajala. V Londonu bo zagrizla v nove naloge v okviru vladnega kabineta, odgovorna bo za področje Evrope, hkrati pa bo lovila ravnotežje med delom in skrbjo za družino, kjer bo pomagala blažiti morebitne težave otrok ob selitvi in menjavi okolja. Slovo od Slovenije ne bo prav lahko.

Na kaj ste v svojem mandatu britanske veleposlanice v Sloveniji še posebej ponosni?

Vsekakor moram povedati, da je bilo lepo biti veleposlanica v Sloveniji in da je bilo to obdobje zaradi brexita še posebej polno izzivov. Posebej pa sem ponosna na vzdrževanje dobrih odnosov med Slovenijo in Veliko Britanijo, da se ti odnosi še izboljšujejo, postajajo še številnejši oziroma močnejši – bodisi trgovinski, v zunanji politiki, v kulturi, na varnostnem in izobraževalnem področju. Veseli me, da vseskozi ohranjamo pozitivno vzdušje. V svojem mandatu sem doživela tudi nekaj visokih obiskov v Sloveniji: zdajšnji premier Boris Johnson v 2017., princ Edvard lani, Borut Pahor je v Buckinghamski palači obiskal kraljico ... Ob obisku princa Edvarda smo praznovali slovensko-britansko prijateljstvo ter obiskali Gornji Suhor v Beli krajini, kjer je bil v drugi svetovni vojni sestreljen britanski bombnik, vaščani pa so poskrbeli za preživele britanske vojake.

Kdaj boste dokončno pomahali Sloveniji?

Upam, da to ne bo povsem končno slovo. Ker je bila to dežela, kjer sta otroka preživljala najbolj rana leta, odraščala, bo Slovenija vedno del naše družine. Tukaj smo sklenili res krasna prijateljstva in prepričana sem, da se bomo na obiske vračali pogosto. V Veliko Britanijo se vračamo konec avgusta.

Bo julij za vas delaven kot običajno ali bolj dopustniški?

Trenutno je precej delovno, saj se srečujem z ljudmi, s katerimi se zaradi ukrepov nismo mogli prej – s kolegi iz vlade, poslanci ... Sicer pa načrtujemo kampiranje na Nadiži in verjetno ob Kolpi, podali pa se bomo tudi malo na morje. Torej bo čas za dopust, postopoma pa se bo poslavljanje nadaljevalo za vse prijatelje in poslovne stike.

Kakšni so vaši občutki od odhodu iz Slovenije?

To bo težko slovo. Hudo nam bo oditi, saj smo radi živeli v Sloveniji, stkali krasna prijateljstva, za katera upam, da bodo trajala vse življenje: da nas bodo prijatelji obiskali v Londonu, mi pa njih tukaj. Po drugi strani pa se veselim, da se ponovno povežemo z družino in prijatelji v Londonu, ki so nas sicer obiskovali v Sloveniji, ampak ne tako pogosto, kot bi si želeli. Hkrati se mi za otroka, ki sta v Sloveniji zelo uživala,  zdi pomembno, da se vrneta v Veliko Britanijo, se spojita z britansko kulturo in poženeta korenine. Veselim se opazovanja tega procesa. 

Več v reviji Zarja Jana št. 30. 6. 2020