Ljudje

Poljub za srečo

Jana
15. 9. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nova Modna je izšla prenovljena, v večjem formatu, z novo vsebino. In nenavadno manekenko. Vsi, ki so fotografije videli, se strinjajo, da je naravno fotogenična. Prelepa in nežna. Slonica Ganga iz ljubljanskega živalskega vrta.

Nova Modna je izšla prenovljena, v večjem formatu, z novo vsebino. In nenavadno manekenko. Vsi, ki so fotografije videli, se strinjajo, da je naravno fotogenična. Prelepa in nežna. Slonica Ganga iz ljubljanskega živalskega vrta.

Dolgo je trajalo, da smo iz živalskega vrta dobili dovoljenje. Razumljivo. Slon pač ni mucek. Še posebno Ganga ne. Ne mara ženske konkurence, niti slonje ne, ne prenaša parfumov, ne višjih tonov, bog ne daj vreščanja. Mi pa smo hoteli z njo posneti kar celo modno zgodbo z dvema manekenkama in kopico drugih članov ekipe. Cel cirkus.
Khm, oprostite, ravno tega nismo hoteli. Namreč prikazati slona kot cirkuško žival, ampak kot prelepo in nežno bitje. No, zraven je še nekaj simbolike: ker je Modna zdaj tako rekoč popolnoma nova revija, kdo bi bil boljši za naslovno zgodbo in nov začetek kot simbol sreče, bogastva in trdnosti, kar je slon že od nekdaj?
Tisto soboto ni nič obetalo, da bo projekt sploh uspel. Ponoči je lilo kot vrag. Potem pa ... glej ga, sonce! Radovedni obiskovalci vrta so tisti dan imeli kaj videti: trije prijazni oskrbniki, Matic, Mitja in Robi, so Gangi vsake toliko prigovarjali, jo nežno božali in jo hranili. Potrebovala je samo jabolka in korenje in že je bila kot majhna (velika) muca. Postavila se je kot prava manekenka. Mirno pustila Anji, da je legla med njene noge. Ves božji dan prenašala ljudi, ki so gomazeli po njenem dvorišču. Povedali so nam, da bi ji bilo treba le zamahniti z rilcem, pa bi v hipu kdo odletel v zrak. Ampak fantom oskrbnikom zaupa. No, ko nas je imela zadosti, so nas nagnali ven. Ko so jo odpeljali v njeno hišo, ker se je že živčno prestopala, je tako močno udarila v vrata, da nam je vsem v trenutku postalo jasno, kaj bi se lahko zgodilo. Ali pa je nemara želela še?
Kakor koli: neizmerno smo hvaležni ljubljanskemu živalskemu vrtu, direktorici Zdenki Fišinger, oskrbnikom in kajpak Gangi. Za čudovit dan, za noro izkušnjo. Za garderobo v oskrbnikovi sobi in radovedne poglede družine kamel. Videli smo to prijazno bitje od blizu in ustvarili čudovite fotografije.

Tekst: M. B.
Foto: Alenka Birk, Anja K., B. T.