Ljudje

Nedeljska TV-dekleta

Simona Furlan
23. 9. 2009, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kdo in kakšne so Tjaša Železnik. Mateja Janežič in Maša Kljun, dekleta za nedeljsko TV-popoldne?

Za Tjašo Železnik, Matejo Janežič in Mašo Kljun bodo nedelje nekaj prihodnjih mesecev vse prej kot lenobne. Takšno je pač njihovo delo, oblikovanje televizijskih nedeljskih popoldnevov na nacionalni televiziji. Tjaša je gostiteljica, Mateja športnica, Maša zadolžena za spremljanje družabnega dogajanja. Punce so »hude«, pravijo fantje. Vsaka po svoje, s svojim načinom in stilom.

Tjaša obožuje stare filme, burleske in knjige Paula Austerja, pa tudi pravljice. Mateja je optimistka, za katero bi bilo idealno življenje tisto, v katerem ne bi nikoli potrebovala budilke. Maša je klepetulja, ki pa se ji o sebi pravzaprav ne zdi potrebno veliko govoriti; saj ljudje sami vidijo, kakšna je. Kakšna so torej dekleta, ki delajo tudi ob nedeljah? Poleg tega, da vse rade dolgo spijo in niso najbolj zagrete gospodinje.
Kako visoke so vaše najvišje petke?
Tjaša: Mislim, da kakšnih deset centimetrov.
Mateja: Sežejo tam nekje do »flipflopk«! Pravzaprav imam zelo malo čevljev z visoko peto in jih tudi redko obujem. Pogosto sem tudi v studio prišla v svojih čevljih ali copatih in si tik pred oddajo obula tiste z visoko peto. In potem sem jih še hitreje sezula.
Maša: Toliko, da se preplesane noči naslednji dan ne zdijo prenaporne.
Kaj vas bolj navdušuje in zabava – film Seks v mestu, finale nogometne lige prvakov ali dokumentarec o afriških velikih mačkah?
Tjaša: Vse je navdušujoče, če pa sem zares odkrita, zaseda film Seks v mestu v tej konkurenci nesporno prvo mesto.
Mateja: V slabem vremenu in popolnem miru Seks v mestu, v družbi prijateljic – tudi punce gledamo nogomet, ja – ali prijateljev nogomet in v zimskem nedeljskem popoldnevu, v dvoje, dokumentarci.
Maša: Vsekakor finale lige prvakov, ki mu pred spanjem lahko sledi še Seks v mestu, za zajtrk pa afriške velike mačke.
Vam je všeč moda osemdesetih let, ki je zadnja modna zapoved?
Tjaša: Kaj hočemo, modne smernice so modne smernice, vedno jih vsaj malo upoštevam, pa čeprav to pomeni novo rojstvo blazinic, ki podložijo ramena, in kričečih neonskih odtenkov. Po svoje sem žrtev mode, priznam.
Mateja: Ko gledam svoje fotografije iz osemdesetih, se vedno znova nasmejim modi, po kateri smo se takrat ravnali. Mogoče so mi še najbolj všeč kakšne športne stvari, recimo startaske.
Maša: Ko je bilo konec osemdesetih, se mi je zdelo, da raje ne bi nikoli več česa takega. Danes pa mi je ta moda, ki je preoblikovana, dodelana, zelo všeč.
Katero gospodinjsko delo vam je najbolj zoprno oziroma odveč? Zakaj?
Tjaša: Likanje, ker v njem ne vidim smisla. Tudi zmečkane stvari so lepe, škoda je le, da je vsesplošno mnenje malce drugačno. Pa kljub temu sem rada včasih malo pomečkana.
Mateja: Lahko rajši povem, katera so mi všeč, bom porabila manj prostora. Zelo rada šivam, pletem in kvačkam! Samo časa za to ne najdem. Kuham pa samo, če imam pravi motiv pred sabo!
Maša: Likanje in sesanje! Pojma nimam zakaj, od nekdaj sta mi najbolj zoprni.

 

                                                                 Več v Jani št. 38, 22. 9. 2009