Ljudje

Ozdravljena multipla skleroza

Renata Ucman
13. 10. 2009, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Štiriintridesetletni Mateji Lojen iz Domžal je pred enim letom diagnoza multipla skleroza življenje obrnila na glavo. Po pol leta bioresonančnih terapij se je njeno zdravstveno stanje zelo izboljšalo in Mateja je prepričana, da se je bolezen umaknila, čeprav zdravljenje še ni končano.

Štiriintridesetletni Mateji Lojen iz Domžal je pred enim letom diagnoza multipla skleroza življenje obrnila na glavo. Uradna medicina ji je obljubljala le malo izboljšanja, zaradi bolezni je izgubila službo, skratka, razlogov za obup je bilo veliko. A je kljub temu verjela v ozdravitev. Na pot do nje jo je usmeril avstralski zdravnik Noel Batten, ki si je z alternativo sam pozdravil to bolezen. Po pol leta bioresonančnih terapij se je njeno zdravstveno stanje zelo izboljšalo in Mateja je prepričana, da se je bolezen umaknila, čeprav zdravljenje seveda še ni končano.

Mateja Lojen iz Domžal je pred dvema letoma odšla k zdravniku, ker jo je začelo boleti levo oko. »Nenaden slab vid je velikokrat znak za multiplo sklerozo. Do tedaj nisem imela nobenih zdravstvenih težav in sem bila zelo aktivna, ukvarjala sem se tudi z izraznim plesom, delovala v gledališčih in vodila delavnice za mladino prek mladinskega centra. Očesnemu pregledu sem se odrekla, saj me je bilo strah grozeče resnice,« pripoveduje Mateja Lojen, po izobrazbi ekonomska tehnica.
Drama. »Prijateljica mi je nato predstavila gospo iz Združenja multiple skleroze Slovenije, ki ima že 30 let to bolezen. Veliko mi je povedala o svoji bolezni in zdravljenju, a se še vedno nisem zmogla spoprijeti s svojimi težavami. Večjih zdravstvenih težav tedaj še nisem imela, zato sem spet poskušala živeti po starem.«
Vendar se je spomladi leta 2008 stanje spet poslabšalo. »Začela sem slabo videti še na drugo, desno oko. Zdravnica mi je dala napotnico za okulista in dobila sem prva očala. Ustrašila sem se, da ne bom nikoli več videla. Čeprav sem še zmogla hoditi v službo, sem slutila, da se mi zdravstveno dogajajo zelo resne stvari. Na začetku lanskega poletja mi leva polovica telesa skoraj ni več delovala. To se je zgodilo nenadoma, čez noč, ko nisem čutila leve roke in nasploh leve strani telesa. Levo nogo sem vlekla za seboj, z levo roko nisem mogla prijeti predmetov. Takrat sem se zavedela, da ne morem več bežati pred boleznijo. Septembra lani so mi postavili diagnozo multipla skleroza. Zdravniki so mi povedali, da se bo stanje le malo izboljšalo in da pri tej bolezni ni nobenega alternativnega zdravljenja. Predlagali so mi zdravljenje z izredno močnimi injekcijami betaferona, ki si jih daješ vsak drugi dan do konca življenja. Betaferon vpliva na vse telo, slabi kri in notranje organe. Takega zdravljenja, ki ne vodi k ozdravitvi, ampak samo zmanjšuje zmožnost novega zagona bolezni, nisem mogla sprejeti.«

Več v Jani, št. 41, 13.10.2009