Ljudje

Počistimo za sabo!

M. Š.
2. 1. 2010, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekaj znanih Slovencev smo vprašali o njihovih občutkih ob iztekajočem se letu. Preberite njihove odgovore, v katerih boste morda našli navdih, se nasmehnili, zamislili ali odkrili kaj novega. Tokrat odgovarja Andrej Šifrer. Pa srečno!

Nekaj znanih Slovencev smo vprašali o njihovih občutkih ob iztekajočem se letu. Preberite njihove odgovore, v katerih boste morda našli navdih, se nasmehnili, zamislili ali odkrili kaj novega. Tokrat odgovarja Andrej Šifrer. Pa srečno!

1. Leto 2009 si boste zapomnili po … 2. O čem se je letos govorilo preveč in o čem premalo? 3. Kateri vonj in okus v vas zbudita asociacijo na praznike? 4. Kaj vam je v prazničnih dneh najljubše in kaj vam gre najbolj na živce? 5. Bi o dnevih pred iztekom leta posneli, če bi bili filmski režiser, komedijo, melodramo, tragedijo, risanko ali burlesko? Kakšno vlogo bi v filmu dali sami sebi? 6. Kaj bi sporočili ali ukazali ljudem za leto 2010, če bi bili vladar sveta, ki bi ga vsi brezpogojno spoštovali in ubogali? 

ANDREJ ŠIFRER

1. Po potovanju na Aljasko. Tam sem odkril sled tišine, v tisti naravi sem se počutil prvinsko – celo potovanje je zelo prvinsko vplivalo name. Tam sem se zavedal, da živim v zelo stresnem svetu. To potovanje mi je postavilo nekaj bistvenih vprašanj. V tem letu so se tudi v osebnem življenju nekatere stvari dokončno uredile in razbistrile. Samo toliko bi povedal. V poslovnem smislu pa sta leto zaznamovali moja plošča in turneja. V Cankarjev dom sem kot prvi uspešno prijezdil na lipicancu. Tako sem čisto po tiho prijahal v zgodovino.
2. Vedno se preveč govori o politiki. Recimo, o problematiki s Hrvaško se preveč govori, pa premalo naredi. Preveč je kričanja, imam občutek. Humar je našel svoj žep v večnosti tako, da se je šel poljubljat s svojo večnostjo v gore, in to so le nekakšni pobegi kričanja od vsakdanjika. Premalo pa je kričanja o stvareh, ki so pomembne. Preveč se je govorilo o tem, komu bo življenje rešila patria, premalo pa o stvareh, ki so bistvene za nas: da smo ta planet res že čisto zasrali. Potem pa pride nekdo iz Češke (češki predsednik, op. p.) in pravi, da je segrevanje planeta larifari. Kako naj taki ljudje rešujejo planet?! Na Aljaski smo zelo dobro videli, kako se je ledenik skrajšal za 8 km v zadnjih 100 letih. Zame je to srhljivo! Ne pa, koga so podkupili pri patrii.
3. V resnici vonj po snegu. Prihajajoči sneg. Čutim, da je nekaj v zraku, in potem to pade. In vonj po miru. Moja prispodoba praznikov je umirjanje, december pa je nasprotno od tega zelo hektičen, in ko končno nastopi praznični dan, vonjam mir. Da, tudi mir se da vohati. In morebiti še vonj po kuhanem vinu in klinčkih. 
 4. Najljubše mi je umirjanje. Na jetra pa mi gredo živčni ljudje in tole silno hitenje – to je obdobje miru, ljudje pa postanejo živčni. Pa saj ni treba kupiti toliko materialnih daril! Midva sva letos podarila »krilca« (družbeno odgovorno darilo, ki ga lahko izberete na www.krilca.si, op. p.).
5. Burlesko ali komedijo. Bil bi Božiček in bi posnel celo svojo pot z Aljaske oziroma Finske in vse zgodbe, ki jih Božiček doživi, ko pride med štiri stene naših domovanj. Verjetno bi bilo veliko hecnih prizorov.
6. Prihaja ena najboljših dekad, ki smo jih kadar koli imeli do zdaj – od 2010 do 2020 se bo ogromno stvari rešilo. Zame preteklih 10 let ni bilo najboljših. Nič ne bi ukazoval, le to bi dejal: iz tega planeta smo naredili »sekret«, zdaj pa moramo samo še počistiti za sabo.