Ljudje

Dekleta letijo v nebo

MARIJA ŠELEK, marija.selek@delo-revije.si
17. 1. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenci kljub izrednim dosežkom v drugih plesnih zvrsteh v akrobatskem rokenrolu že deset let hlepimo po najvišji mednarodni uvrstitvi. Vrhničana Jaka Južnič in Helena Gutnik sta nas odrešila čakanja in v lanskem novembru osvojila naslov najboljših na svetu v kategoriji starejših mladincev.

Slovenci kljub izrednim dosežkom v drugih plesnih zvrsteh v akrobatskem rokenrolu že deset let hlepimo po najvišji mednarodni uvrstitvi. Vrhničana Jaka Južnič in Helena Gutnik sta nas odrešila čakanja in v lanskem novembru osvojila naslov najboljših na svetu v kategoriji starejših mladincev ter teden dni pozneje postala še evropska podprvaka. V tem trenutku sta najuspešnejši slovenski rokenrolski par in njuna prihodnost se zelo sveti. Bosta vrnila blišč tudi akrobatskemu rokenrolu, temu atraktivnemu športu, pri nas? 

Če to ne bo uspelo zdaj petnajstletni Heleni in leto dni starejšemu Jaku, se bo zanimanje za akrobatski rokenrol verjetno povečalo takrat, ko bo postal eden izmed olimpijskih športov. Morda se bo to zgodilo že na olimpijskih igrah leta 2012. In takrat bosta Helena in Jaka plesala že v najmočnejši in najelitnejši članski konkurenci. Vztrajno drvita tja, in kdor ju je imel priložnost spoznati, o njunem uspehu ne dvomi. Skupaj plešeta že devet let in malo je takih plesnih parov, ki bi tako dolgo vztrajali skupaj. Na tečaju popularnih plesov ju je v osnovni šoli na Vrhniki opazila Irena Petan, ki je še zdaj članica njune trenerske ekipe. V uspešen trenerski tim poleg Petanove spadata še Anja Petrič in Robert Kneževič, ki so ga zaradi njegove kakovosti že vabili v tujino. Uspešna rokenrolska ekipa deluje pod okriljem Plesnega mesta oziroma Plesnega kluba M.
Jako Južniča in Heleno Gutnik sem prvič videla plesati pred skoraj štirimi leti in nemogoče ju je bilo prezreti. Pokala sta od energije in poleg dobrega nastopa bi si zaslužila še naziv najbolj simpatičnega plesnega para. Predvsem pri Jaku je že takrat prevladovala nekakšna nora energija, izražal je ravno pravšnjo navihanost, ki se spodobi karakterju plesalca akrobatskega rokenrola. To je težko opisati, treba je videti! Včasih ga trenerji opozorijo, naj svojo energijo in navihanost na tekmah raje malce brzda, vendar Jaka ne »pretirava« namenoma – vse se zgodi spontano, iz preprostega dejstva, da s Heleno neznansko rada plešeta in zelo uživata na odru oziroma tekmovalnem parketu.


Osupnila sta vse! Oba sta manjše rasti (Helena 153, Jaka pa 164 cm), a velika po rezultatih. K temu, da ju sodniki pravočasno opazijo, poleg atraktivnega plesnega programa pripomore tudi njun kričeči dres, ki kar kliče: tukaj sem, glej me! Kako silno sta napredovala, govori podatek, da sta si na lanskem svetovnem prvenstvu priplesala uvrstitev okoli 40. mesta. Letos pa sta posegla po najvišji uvrstitvi in osupnila vse! Je to normalno? »Za naju je,« pravita v smehu. »Cela trenerska ekipa je bila presenečena. Sicer smo vedeli, da so stopničke realne, a zmage kljub temu ni pričakoval nihče od nas. Iz kroga v krog sva napredovala, ampak z rezultatom nisva bila obremenjena, saj sva bila v preteklosti zaradi pričakovanj že velikokrat razočarana. Tokrat z uvrstitvijo res nisva bila obremenjena.«

Več v Jani, št. 2, 12. 1. 2010