Ljudje

Horvatovo bogatstvo

Žana Kapetanović
26. 1. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dvainštiridesetletni Darko Horvat, ki je po oceni revije Manager tretji najbogatejši Slovenec, v tem trenutku na veliko buri duhove svojih rojakov samo zato, ker si je privoščil nakup resnično razkošne vile v Švici. Uradno jo je menda kupila njegova mama Mirka Horvat.

Dvainštiridesetletni Darko Horvat, ki je po oceni revije Manager tretji najbogatejši Slovenec, v tem trenutku na veliko buri duhove svojih rojakov samo zato, ker si je privoščil nakup resnično razkošne vile v Švici. Uradno jo je menda kupila njegova mama Mirka Horvat, o čemer je poročala nemška revija Bild. Nekdanja vila Madeleine Schickedanz, ki je do nedavnega veljala za eno najbogatejših Evropejk, Vila La Muestaila v St. Moritzu, enem od desetih najdražjih mest na svetu, ima tudi 4000 kvadratnih metrov zemljišča in prelep (nezazidljiv) razgled. V tem razgledu in v zanj prijaznejšem davčnem okolju naj bi v prihodnje užival Darko Horvat, ki v domovini velja za pidovskega tajkuna. Svojo poklicno pot je začel s prodajo kozmetičnih izdelkov od vrat do vrat in s kapitalom, ki je znašal skromnih 300 nemških mark.

Mirka Horvat, do zdaj skorajda neznana gospa, je prek delniške družbe Horvista, ki jo je uradno ustanovila oktobra lani in ima naslov v pisarni enega švicarskih odvetnikov, za Vilo La Muestaila v St. Moritzu odštela velikansko vsoto denarja. Kupnina je bila namreč le za sedem milijonov manjša od vseh prihodkov, ki jih je leta 2007 ustvarila nizozemska Aktiva Holdings, najpomembnejša družba iz imperija njenega sina Darka Horvata, enega od treh najbogatejših Slovencev in davčnega ubežnika, ki trenutno živi v Londonu.
Zdi se, da je zaradi recesije obubožane Slovence najbolj prizadelo dejstvo, da si je eden »naših« privoščil 37 milijonov vredno vilo v mondenem St. Moritzu. Darko v resnici sicer že dolgo ni več »naš«, saj z družino (zaradi davčnih razlogov) že več let živi v Londonu. Redno se udeležuje srečanj pomembnežev v švicarskem Davosu, igra tenis s svetovnimi bogataši, pilotira zasebno letalo, se udeležuje elitnih plesov na Dunaju in uradno komunicira z uglednimi poslovneži po vsem svetu, tako da se za svojo domovino že dolgo nič kaj dosti ne meni. Kljub temu so ljudje na sončni strani Alp ponoreli ob novici, da je komaj dvainštiridesetletni Darko svoji mami za silvestrovo podaril hišo, ki jo je bila prisiljena prodati obubožana dedinja koncerna Arcandor (bankrotirani velikan kataložne prodaje Quelle), šestinšestdesetletna Madeleine Schickedanz.

Več v Jani št. 5, 26.1.2010

Darko Horvat je vzpon od študenta s poslovno žilico do bogataša in uspešnega poslovneža prehodih v pičlih dveh desetletjih. Številne njegove rojake hudo moti dejstvo, da pri svojih dvainštiridesetih letih na veliko kopiči bogastvo in širi svoj poslovni imperij.