Ljudje

Hladna kot špricar?

Katja Melik
24. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prvo damo velenjskega Vegrada zadnje tedne velika večina označuje z nič kaj damskimi izrazi. Hilda Tovšak na prvi pogled deluje hladno kot špricar, bi rekli Štajerci. Ampak kaj se v resnici skriva za obvladanim videzom?

Prvo damo velenjskega Vegrada zadnje tedne velika večina označuje z nič kaj damskimi izrazi. Mar ljudje pogrešajo pri pregovorno nežnejšem spolu na tako odgovornih položajih vsaj kanček sočutja? Hilda Tovšak na prvi pogled deluje hladno kot špricar, bi rekli Štajerci. Ampak kaj se v resnici skriva za obvladanim videzom? V domačem kraju, v rodni Mislinji, mnogi o njej ne bi našli žal besede. O tem, da si je dala pred nekaj leti popolnoma prenoviti družinsko hišo, pa bi takoj dobili kakšno zlobno pripombo.

Sama natančno ve, da se je pred osmimi leti s položaja glavne sekretarke tedanjih Peterletovih krščanskih demokratov podala na težavno področje – lotila se je sanacije gradbenega podjetja Vegrad. Ko ga je prevzela, podjetje ni bilo v dobri kondiciji. Ker je trmasta, odločna in silno ambiciozna, se je dobro ujela in pozneje so ji očitali, da je s svojimi izvajalci in podizvajalci ostra ter zamuja s plačili. Njen odgovor: »Saj to je posel, zato sem tukaj. Saj nisem Karitas.« Ne mara mevž, lačna je uspehov.
Še pred kratkim je žela različna priznanja za uspešno menedžersko delo in trdila, da se za prihodnost Vegrada ni treba bati. Danes je slika popolnoma drugačna. Blokirani so vsi Vegradovi poslovni računi in slišati je bilo, da še njen šofer menda ni mogel plačati goriva s službeno kartico. Javnost pa je ob težavah z izplačili plač Vegradovim delavcem zelo razjezilo, ko smo izvedeli, da je Vegrad zaposlenim od plače odtegnil obroke njihovih posojil, a jih nato bankam ni plačal. V enem izmed dnevnikov so to dejanje označili kar z goljufijo, nekateri pa v spletnih komentarjih cinično pripominjajo, ne, temu v Sloveniji pravimo menedžer v težavah.
Prebrati je mogoče tudi namigovanja, da se bo direktorica Vegrada zaradi jeznih in obupanih upnikov morebiti znašla v še večjih težavah. Ni preverjeno, a ne bi se bilo čuditi, če drži, da je njen avto blindiran.
Prejšnji teden se je v Velenju že zgodil incident z upnikom. Ta je poizkušal od uslužbenca Vegrada v enem od lokalov v bližini poslovne stavbe Vegrada s pištolo izterjati dolg gradbenega podjetja. Po navedbah enega izmed dnevnikov je uslužbencu, s katerim se je upnik že v preteklosti pogajal za podizvajalska dela, menda grozil z malokalibrsko pištolo. Vegrad naj bi mu dolgoval okrog sto tisoč evrov.


Tovšaki poganjajo lokalno kulturno življenje
Hilda Tovšak se ne pritožuje nad izbrano težko potjo in se nikoli ne smili sama sebi. Vedno se znajde. Zgradila si je politično in poslovno kariero, sočasno vzgojila tri sinove. Njen zakon je trden. Vajena je vrhov: političnega, gospodarskega, tudi v zasebnem življenju ni slišati o nikakršnih padcih, v prostem času pa se najbolje počuti na več kot 1000 metrih nadmorske višine – spet na vrhu.
Zanese se na znanje, srčnost in pogum, je povedala. Zadnjega ji verjetno res ne primanjkuje. Še vedno poveljuje 1700 zaposlenim v Vegradu. Med zaposlenimi v podjetju je tudi njen drugi sin Gregor, akademski glasbenik in pravnik. Za svoje je znala Tovšakova vedno poskrbeti. Vendar njeni sinovi, kot bi morda kdo mislil, niso razvajeni mamini sinčki, temveč delavni, sposobni in inteligentni možje. Vsi, poleg Gregorja še Jernej in Miha, tudi odlični glasbeniki. Njeni moški so pravzaprav vsi domači z glasbo – tudi njen mož Peter.
Čeprav Hilda Tovšak tudi doma narekuje tempo družinskega življenja in je njena beseda zelo pomembna, Peter Tovšak nikakor ni copata.

Več v Jani, št. 8, 23. 2. 2010