Ljudje

Bolnike je treba zaščititi!

Miša Čermak
26. 3. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ljubljanski klinični center je za letos od Zavoda za zdravstveno varstvo dobil 15 milijonov evrov manj, njegov direktor, mag. Simon Vrhunec, pa je neomajen. »Zaradi varčevalnih ukrepov programov ne bomo zmanjšali, bolnike je treba zaščititi!«

Ljubljanski klinični center je za letos od Zavoda za zdravstveno varstvo dobil 15 milijonov evrov manj, njegov direktor, mag. Simon Vrhunec, pa je neomajen. »Zaradi varčevalnih ukrepov programov ne bomo zmanjšali, bolnike je treba zaščititi!« Sam pozna vse plati medalje, saj je bil direktor ljubljanske območne enote ZZZS, državni sekretar na ministrstvu za zdravje v času ministra dr. Dušana Kebra, pomočnik strokovnega direktorja UKC, od lanskega avgusta pa je njegov direktor. Izkušenj ima torej dovolj, volje pa tudi. Predvsem da bi se čakalne dobe znižale, da bi bili zaposleni bolj motivirani, bolniki pa končno zadovoljni.

Kako je mogoče, da Zavod za zdravstveno varstvo (kjer ste delali nazadnje) posluje z dobičkom, klinični center pa ima izgubo?
Saj ZZZS lani ni imel presežkov.
Prejšnja leta pa ja.
Res, a je leta pred letom 2005 posloval z izgubo. Ampak, ja: z mojega zdajšnjega položaja se poleg pravičnosti in solidarnosti v zdravstvu zelo zavzemam za to, da bi morali imeti tudi pravičen sistem financiranja zdravstvenih institucij. Enaka storitev bi morala biti enako plačana, storitve bi morale biti korektno ovrednotene in denar bi moral slediti bolniku. S tem sistemom bomo namreč laže dosegali pravičnost za državljane.
Kako vidite klinični center – zavedajoč se, da morate gledati z očmi bolnika in videti z očmi zdravstvenih delavcev?
To poskušamo usklajevati, a je težko, ker je UKC Ljubljana velika institucija: 7500 zaposlenih, več kot 60 strokovnih enot, več kot 100 vseh organizacijskih enot skupaj … moramo ga decentralizirati.
Kaj to pomeni?
To, da pristojnosti bolj prenašamo na predstojnike in glavne medicinske sestre na posameznih klinikah ter na predstojnike in glavne medicinske sestre kliničnih oddelkov. Vsak predstojnik mora vedeti, kakšen program je njegova enota dolžna opraviti in kakšna sredstva ima za to na voljo.
Se ne bojite konfliktov, osebnih interesov, slabih odnosov, ki žal zelo krojijo profesionalno plat?
Treba je zaupati ljudem. Zdravniki imajo pomembno poslanstvo, zaupam jim in zaupam tudi medicinskim sestram, da znajo dobro voditi oddelke in procese v korist pacientov. Je pa res, da je naloga vodstva, da znotraj ustanove postavimo takšna pravila, ki posameznike zavezujejo in uokvirjajo v skupne cilje in vrednote.

Več v Jani št. 12, 23.3.12010