Ljudje

Velika noč pri Novakovih

Renata Ucman
2. 4. 2010, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za družino knjigarnarja Luke Novaka in njegove žene Valentine Smej Novak, in njune otroke Pavlo Izabelo, Nikolaja in Katarino, ki jih zadnje čase videvamo v imenitni kuharski oddaji Ljubezen skozi želodec, je velika noč lep družinski praznik. Velikonočne dni ponavadi preživljajo v Prekmurju ali na Primorskem, kjer doživijo rojevanje pomladi, uživajo v barvanju čebulnih pirhov in pripravi izvrstnih družinskih jedi, pri čemer sodobno prepletejo s tradicionalnim. Za pokušino so nam zaupali nekaj odličnih receptov: za pinco, tičce, šunko s smetano in hrenom, pečeno jagnječje stegno s česnom in meto, beluše z maslom in bananin kolač.

Za družino knjigarnarja Luke Novaka in njegove žene Valentine Smej Novak, in njune otroke Pavlo Izabelo, Nikolaja in Katarino, ki jih zadnje čase videvamo v imenitni kuharski oddaji Ljubezen skozi želodec, je velika noč lep družinski praznik. Velikonočne dni ponavadi preživljajo v Prekmurju ali na Primorskem, kjer doživijo rojevanje pomladi, uživajo v barvanju čebulnih pirhov in pripravi izvrstnih družinskih jedi, pri čemer sodobno prepletejo s tradicionalnim. Za pokušino so nam zaupali nekaj odličnih receptov: za pinco, tičce, šunko s smetano in hrenom, pečeno jagnječje stegno s česnom in meto, beluše z maslom in bananin kolač.

Pinca in tičce Sestavine za kvasec: 5 dag kvasa + 3 žličke sladkorja + 2 dl toplega mleka + 1 žlica moke. Sestavine za testo: 1 kg gladke ali namenske moke za vzhajano testo 1 jajce + 7 rumenjakov + 20 dag sladkorja + 3 dl mleka + 0,5 dl ruma + ščep soli + naribana lupinica 1 limone + 1 zavojček vaniljinega sladkorja + 10 dag masla +
1 stepeno jajce (za premaz). Potrebujemo še: 3 pirhi ali trdo kuhana jajca za tičce
Priprava kvasca
: toplo mleko, ki ne sme biti prevroče, nalijemo v skledico, nadrobimo kvas, dodamo sladkor in moko ter razžvrkljamo, da se vse sestavine dobro zmešajo. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da na toplem vzhaja približno petnajst minut. Priprava testa, oblikovanje in peka: Medtem v veliki skledi, kjer bomo mesili testo, združimo jajce, rumenjake, sladkor, mleko, rum, limonino lupinico, vaniljin sladkor in sol. Stepemo in nad soparo segrejemo, ravno toliko, da zmes dobi skoraj telesno temperaturo. Zdaj dodamo presejano moko in pričnemo z gnetenjem testa.Če si pomagamo z mešalnikom, začnemo pri nizki hitrosti, ki jo postopoma višamo do srednje hitrosti. Testo mora biti mehko in voljno. Pred koncem mesenja mu dodamo še mlačno stopljeno maslo. Še nekajkrat premesimo, da se zasveti, nato skledo tesno pokrijemo in zavijemo v krpo ter pustimo, da na toplem vzhaja na dvojno količino. Vzhajano testo stresemo iz sklede na rahlo pomokano površino in ga temeljito pregnetemo, nato pa razdelimo na pol: iz polovice bomo oblikovali pinco, iz druge polovice pa tičce. Pinco oblikujemo najprej kot polkrožni hlebček. Preložimo jo na pomokan pekač in pustimo, da na toplem vzhaja, rahlo pokrita s krpo. Za tičce od testa odrežemo podolgovate kose, ki jih posvaljkamo v debelo vrvico dolžine približno 20 centimetrov. Iz treh vrvic spletemo pletenico, na koncu pustimo kakih 7 centimetrov testa neprepletenega. S tem testom obdamo kuhano jajce ali pirh, kot prikazuje slika. Tudi tičce položimo na pekač vsaj pet centimetrov narazen in pustimo, da vzhajajo pokrite s krpo. Vzhajane hlebčke premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pinco iz sredine trikrat križno zarežemo,da dobimo značilen vzorec. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija (ventilacijska pečica). Vzhajano pinco in tičce pečemo na srednji višini približino 40 minut, da se zlato - rjavo zapečejo. Proti koncu pečenja jih lahko pokrijemo z alufolijo, da ne dobijo preveč temne skorje. Več v Jani, 31.3.2010