Ljudje

Razpoke v trdnjavi

Jana
9. 4. 2010, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O zlorabah otrok, ki so jih zakrivili duhovniki, se dolga leta, najbrž tudi stoletja, ni govorilo. Razlogov je več. Cerkev je vernike obvladovala s svojo močjo in z grožnjami, jih zavezovala k molčečnosti ter kazniva dejanja nad otroki utemeljevala z višjimi cilji duhovnikov.

O zlorabah otrok, ki so jih zakrivili duhovniki, se dolga leta, najbrž tudi stoletja, ni govorilo. Razlogov je več. Cerkev je vernike obvladovala s svojo močjo in z grožnjami, jih zavezovala k molčečnosti ter kazniva dejanja nad otroki utemeljevala z višjimi cilji duhovnikov. Zadnje čase so se na stari trdnjavi pokazale razpoke in na dan so začele curljati zgodbe o zlorabljenih otrocih povsod po svetu. Pri tem ne gre več za osamljene dogodke, temveč za množične zlorabe v vzgojnih ustanovah ali številna dejanja posameznikov, zaradi katerih je trpelo na stotine otrok.

Posebna vladna komisija, ki se je na Irskem devet let ukvarjala z zlorabami otrok v katoliških šolah, je lani v svojem poročilu ugotovila, da je bilo od tridesetih let prejšnjega stoletja v več kot 250 ustanovah, namenjenih vzgoji in skrbi za otroke, zlorabljenih najmanj dva tisoč varovancev. Spolna zloraba je bila samoumevna v institucijah za dečke, je med drugim zapisano v 2600 strani dolgem poročilu, pri tem pa so se dogajale tudi psihične zlorabe in nedopustno telesno kaznovanje.
Poročilo je streslo tla katoliške Irske. Britanski BBC je o razkritjih posnel dokumentarni film. Ta je razkril številne oblike prikrivanj kaznivih dejanj znotraj Cerkve. Škofje so namerno prikrivali početje duhovnikov in težave preprosto reševali s premestitvami duhovnikov v druge župnije, tam pa so se zlorabe ponovile.
Podobna razkritja so prišla na dan v ZDA. Cerkev je v prikrivanje škandalov in odškodnine žrtvam zlorab vložila več milijonov dolarjev. Navodilo škofom, naj obtoženih duhovnikov ne prijavljajo oblastem, temveč naj poročila pošljejo neposredno v Vatikan, je izdal takratni kardinal Ratzinger, današnji papež Benedikt XVI.
Afere so se dogajale tudi v drugih državah. V medije prihaja čedalje več pričevanj deklic in dečkov, ki se dolga leta bojujejo s posledicami zlorab. Pred nekaj dnevi je bil objavljen video brazilskega duhovnika Luisa Marquesa Barbosa, ki so ga posneli med spolnim občevanjem z mladeničem, v Španiji pa so nekemu duhovniku zaplenili večje količine pedofilskega materiala.

Več v Jani št.14, 6.4.2010