Ljudje

VELIKA NAGRADNA AKCIJA!

Jana
13. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Spoštovani, ponujamo vam sodelovanje pri pripravi zdravih in poceni receptov za kosilo, ki nasiti štiričlansko družino. Kosilo ne sme stati več kot 5 evrov, cene sestavin naj veljajo za Mercatorjeve trgovine (najdete jih tudi na spletu).

Spoštovani, ponujamo vam sodelovanje pri pripravi zdravih in poceni receptov za kosilo, ki nasiti štiričlansko družino. Kosilo ne sme stati več kot 5 evrov, cene sestavin naj veljajo za Mercatorjeve trgovine (najdete jih tudi na spletu). S to akcijo bi radi predvsem predstavili dobre in poceni obroke, hkrati pa bomo s preračunavanjem cen dobili boljšo predstavo o tem, koliko pravzaprav porabimo za hrano. Avtorji receptov, objavljenih v Jani, bodo za nagrado dobili bon v vrednosti 100 evrov za nakup v Mercatorjevih trgovinah in tako kar precej napolnili hladilnik in shrambo.

Kaj želimo?

1. Kosilo naj bo sestavljeno iz juhe, glavne jedi in solate ali iz glavne jedi in sladice (vzorec objavljamo). Nič hudega, če dodate še kaj, kar bo v okviru zastavljene cene.
2.  Cene naj bodo Mercatorjeve, da bo izračun enoten. Izbiramo seveda najcenejša živila (recimo med različnimi sortami krompirja, jabolk, olja …). Računali bomo predvsem osnovne sestavine jedi, kakšno žlico olja, moke in ščepce začimb bomo zanemarili.
3. Če je mogoče, naj kuhanje ne vzame veliko časa, obrok pa naj bo čim bolj zdrav.

Vse prispele recepte bo skrbno pregledala Janina ekipa, ki se spozna na kuhinjo, in izbirala ter izbrala najboljše. Vse, kar bo objavljeno, bo nagrajeno! Hkrati z recepti pošljite tudi svoj natančni naslov, telefonsko in davčno številko.

Vzorec za kosilo:

Paradižnikova juha

  Potrebujemo jušno kocko (12 centov), 2 žlici paradižnikovega koncentrata (12 centov), žličko sladkorja, ščepec origana, pest riža ali drobnih polžkov (15 centov).
   V 8 dl vode damo kocko, paradižnikovo mezgo, sladkor in origano. Zavremo in dodamo riž ali testenine. Ko je eno ali drugo kuhano, je juha pripravljena.
Cena: približno 40 centov.

Nadevane palačinke

   Potrebujemo 2 jajci (30 centov), 22 dag moke (30 centov), čebulo (15 centov), 20 dag mlete govedine (1,30 evra), 40 dag zelja (25 centov), olje in začimbe.
    Iz jajc, moke in vode stepemo tekoče testo (količina vode je odvisna od suhosti moke) in spečemo 12 ne pretankih palačink. Čebulo sesekljamo in jo prepražimo skupaj z mletim mesom, dodamo sesekljano zelje, solimo, popramo in zdušimo do mehkega. Nadevamo palačinke in jih ponudimo. Lahko jih pripravimo že prej in jih v ponvi pogrejemo ali popečemo v pečici.
Cena: 2 evra in 10 centov

Solata

Potrebujemo 50 dag endivije (47 centov), žličko gorčice, žličko medu, kis, olje in sol.
Solato zrežemo na koščke in začinimo s prelivom iz gorčice, medu, žlice olja in dveh žlic kisa. Dobro premešamo.
Cena: Približno 60 centov, če upoštevamo še druge dodatke.

Celotno kosilo za štiri osebe torej stane 3 evre in 10 centov.

Recepte pošljite na naslov: Jana, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, za akcijo DOBRO IN POCENI, ali na jana@delo-revije.si.