Ljudje

Stojišče na letalu, prosim!

Stane Mažgon
10. 7. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čaka nas še ena revolucija, namreč v letalskem prometu. Ko je pred približno letom dni nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair napovedal, da bo na svojih letalih uvedel stojišča in da bodo začeli na letih zaračunavati uporabo stranišča, se je marsikdo le nasmehnil.

Čaka nas še ena revolucija, namreč v letalskem prometu. Ko je pred približno letom dni nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair napovedal, da bo na svojih letalih uvedel stojišča in da bodo začeli na letih zaračunavati uporabo stranišča, se je marsikdo le nasmehnil. Zvenelo je kot šala, ki jo je skovala konkurenca na račun uporne nizkocenovne družbe, ki velikim, predvsem pa dražjim tekmecem krade tržni delež in meša štrene.

Pokazalo pa se je, da pri irskem prevozniku mislijo resno. Pred nekaj dnevi so objavili novico o načrtih za preureditev letal, ki bodo prilagojena potnikom na stojiščih. Stephen McNamara, predstavnik letalske družbe za stike z javnostjo, je spregovoril o vseh podrobnostih tega načrta.
Zadeva bo videti približno takole: v zadnjem delu letal nameravajo odstraniti toaletne prostore, poleg tega pa še deset ali morda več vrst sedežev. Tja bodo namestili posebne navpične prečke, na katerih bo mogoče sedeti, a manj udobno in bolj vzravnano, podobno kot na primer na barskem stolu.
Takšen prostor bo imel tudi naslonjalo za roke, varnostni pas in prostor za napihljiv reševalni jopič za morebitni zasilni pristanek na vodi.
Za varnost bo poskrbljeno
Večina pomislekov in vprašanj je bila ob objavi novice kajpak usmerjenih v varnost potnikov. A pri Ryanairu zagotavljajo, da jim bo s predlogom uspelo doseči odobritev pri mednarodni letalski agenciji, ki predpisuje varnost v letalih. Večino njihovih letal je izdelala družba Boeing in prepričani so, da so sposobni predelati letala po njihovih zamislih, če izdelujejo tudi vesoljska plovila. Stojišča bodo seveda najprej testirali, pozneje pa uporabljali predvsem na krajših letih.
Potniki so bili že doslej naklonjeni strategiji družbe, ki je namesto udobja raje ponujala nižjo ceno vozovnic. Na njihovih letih že do zdaj niso sloveli po razkošju, strežbi pijač in prigrizkov. Vse to je na letalih sicer tudi mogoče dobiti, a za ustrezno ceno.
Uporaba stranišč ne bo brezplačna
Tudi uporaba toaletnih prostorov ne bo zastonj. Vsak potnik na stojišču bo za to moral plačati en funt oziroma nekaj več kot evro. Zakaj bi bilo to kaj nenavadnega, če pa nam uporabo stranišča zaračunajo skoraj v vsakem javnem prostoru, najbrž razmišljajo pri družbi, kjer pač na vse gledajo skozi denar.

Več v Jani št. 27,6.7.2010