Ljudje

Kako iz krize?

Katja Božič
12. 10. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Posledice krize so vsak dan večje. Ljudje so brez službe, brez denarja, na robu obupa in ne tako redki tudi brez upanja na lepšo prihodnost. Ali imajo razni svetovalci za osebno rast in tako imenovani guruji za poslovni uspeh rešitev tudi zanje?

Posledice krize so vsak dan večje. Ljudje so brez službe, brez denarja, na robu obupa in ne tako redki tudi brez upanja na lepšo prihodnost. Ali imajo razni svetovalci za osebno rast in tako imenovani guruji za poslovni uspeh rešitev tudi zanje? Se je res mogoče iz obupa vsakdanjosti dvigniti z duhovnimi nasveti?  O tem smo zaslišali motivacijskega trenerja in predavatelja Roya Goreyo, uspešnega podjetnika, motivacijskega govornika in finančnega svetovalca Smiljana Morija ter publicista, prevajalca in avtorja besedil o duhovni rasti  Zorana Železnikarja.

Kako se lahko rešimo iz začaranega kroga, če zaradi premajhnega zaslužka ne pridemo skozi mesec, neplačani računi pa se nabirajo?
Roy Goreya: Če začnemo z dobro staro kmečko pametjo, bi bil prvi korak ta, da naredimo izračun mesečnih stroškov in jih primerjamo s prihodki. Če se račun ne izide, je treba razmisliti, kako zmanjšati stroške ali povečati prihodke. Po duhovnem načinu pa se začnimo zavedati, da smo sami stoodstotno odgovorni za vse, kar se nam v življenju dogaja. Odgovorni, poudarjam, ne krivi. Denar je energija, ravno tako je energija tudi naše zavestno in podzavestno prepričanje o denarju. Dokler človek ne spremeni razmišljanja o denarju in s tem seveda svojih vibracij, se bo stalno vrtel v enem in istem krogu. Obstajajo številne tehnike, kako spremeniti svoje (pod)zavestno prepričanje o denarju, in ta začne v naše življenje pritekati v večjih količinah.
Zoran Železnikar: Izdatke je treba uskladiti s prihodki, druge poti ni. Krediti nas pahnejo v finančno suženjstvo in stvari le poslabšajo, zato se jim je treba, če se le da, izogniti. Če prejemki ne zadoščajo, je treba z nekaj iznajdljivosti najti kak nov vir zaslužka ali pa zmanjšati izdatke. Morda lahko kaj hrane pridelamo sami, morda lahko prodamo kaj, česar ne potrebujemo … Treba je poiskati prave ideje. Predvsem pa se je treba odlepiti od prepričanja, da živimo v pomanjkanju. Dokler verjamemo, da obstaja pomanjkanje, ga bomo neprestano izkušali. A resnica je drugačna. Gre pravzaprav za zelo domišljeno manipulacijo.
Smiljan Mori: V preteklosti sem imel tudi sam take izzive – mislil sem, da imam premalo denarja, na koncu sem ugotovil, da je mesec predolg. Pri svojih dvanajstletnih izkušnjah s svojo agencijo – ukvarjam se s finančnim svetovanjem in zavarovalnim zastopanjem, to je moja primarna dejavnost –, sem ugotovil, da ima podobne izkušnje večina ljudi, ne glede na to, koliko zaslužijo. Komaj so shajali tako s 600 kot s 1.500 in celo 5.000 evri na mesec. Pomemben je naš odnos do denarja in kako z njim ravnamo. Ko recimo malo več zaslužimo, se bolj zakreditiramo. Dvigujemo si limit in ne razmišljamo, da bomo morali ta denar nekoč vrniti. Naučiti se moramo voditi osebne finance. Prva stvar je – napisati vse svoje prihodke, stroške in pogledati, ali je kakšen nepotreben. Druga stvar pa je, da povečamo prihodke – ali v obstoječem poklicu ali pa ob redni zaposlitvi začnemo delati honorarno. Danes je treba razmišljati tudi o tem. Res je kriza, ampak kriza je tudi priložnost, odvisno, kako gledamo na to.

Več v Jani št.41, 12.10.2010