Ljudje

»Janine« trojčice so dopolnile deset let

Carmen Leban
29. 8. 2012, 22.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sredi avgusta pred desetimi leti je bilo pri Lavtižarjevih v Kranjski Gori nadvse veselo, saj je očka Dušan postal kar trikrat očka.

Mama Petra je namreč povila tri zdrave deklice in samo predstavljajte si, kako naporno je, če moraš proslaviti rojstvo treh otrok naenkrat. Štirinajstega avgusta letos so nekdaj tri male štručke praznovale deseti rojstni dan, zabava je trajala dva dni. Najprej so se z njimi veselili sorodniki, naslednji dan prijatelji in sošolci, vsi skupaj so pojedli kar šest tort. 

Danaja, Patricija in Neža so že prave gospodične. Med počitnicami si dajo duška z lakiranjem nohtov, ki so skoraj vsak dan drugačne barve, želijo si tudi kakšen tatu, a mama je rekla odločen ne. »Ko boste stare 18 let, se bomo pogovarjali o tatujih, uhanih v nosu in še kje.« Dekleta se pri tem samo spogledajo z iskrivimi očmi in se hudomušno nasmehnejo. »Ja, prihaja puberteta, ki sedaj udari nekoliko prej kot v naših časih,« pove mama Petra, ki nam zaupa, da se z dekleti pogovarjajo zelo odkrito in da med njimi skoraj ni skrivnosti. Dekleta imajo tudi polbrata Anžeta, ki je star 16 let in se z njim odlično razumejo ter skupaj preživijo veliko časa. » Prav smešno je, ko včasih vprašajo, zakaj nimamo še kakšne sestrice, kakor da se sploh ne bi zavedale, da so tri.« Sicer to zadrego spretno reši simpatičen bratranec Jaka, ki živi v isti hiši in je bil tam tudi med našim obiskom. »Z možem imava rada otroke in zgodi se, da jih je z nama na morju kar sedem – štirje naši, Jaka, še dva sosedova.«

Vsaka je osebnost zase
»Deklic nikoli nisem oblačila v enaka oblačila, ko so bile večje, sem jim prepustila odločitev, da si izberejo, kar jim je všeč. Sicer je tudi njihov okus sila različen. Neži so všeč črno-bele kombinacije, ki jih razbije z vijoličasto barvo, Danaja prisega na roza, Patricija na oranžno. V šoli nikoli niso sedele v isti klopi s katero izmed sester kot tudi ne na avtobusu na šolskih izletih.« Vse tri so navdušene glasbenice in obiskujejo glasbeno šolo. Neža in Danaja igrata kitaro, Patricija pa violino. »Lani smo z družinskim kvartetom nastopile na prireditvi v organizaciji Glasbene šole Jesenice. Jaz sem igrala blok flavto, načrt, da bi sestavili terc, se je izjalovil, saj ženske očka nismo mogle prepričati, da bi igral na triangel,« pove v smehu Petra in nam zaupa, da so se na nastopu prav prijetno zabavale.

Šport imajo v krvi
So pa vsa tri dekleta športnice. Trenirajo košarko, majhno igrišče s košem imajo na domačem dvorišču. »Na treninge hodijo izjemno rade, ko se vrnejo, še doma malo mečejo na koš.« Ker so Kranjskogorčanke, seveda smučajo. Ker so smučarske proge le streljaj oddaljene od njihovega doma, se na smuko odpravijo kar same. Starša sta namreč presodila, da je njihovo znanje smučanja dovolj dobro in znajo lepo skrbeti zase. Pa čeprav so dekleta živa kot poperček.


Več preberite v tiskani izdaji revije Jana (št. 35, izid: 28.8.2012).