Zavihajmo rokave

Prihaja čas, ko bomo odprli okna, očistili pajčevino in zavrgli staro šaro

Maja Kopriva
31. 3. 2024, 16.35
Deli članek:

Čas je za prvo spomladansko čistko, in da bi potekala brez težav, si pripravite dober načrt čistilne akcije. Tako se boste izognili napakam in svoj dom hitreje spravili v red.

Dreamstime
Pomlad je idealen čas, da se lotimo temeljitega čiščenja stanovanja ter opravimo z bakterijami, virusi in pršicami.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so med umazanijo, ki se nabira v domu, tudi bakterije, pršice, virusi, alergijske snovi in plesni. Čeprav pogosto pomivamo in čistimo, pa pravo, temeljito »čistko« opravimo le redkokdaj. Pomlad je pravi čas, da odpremo vsa okna na stežaj, prezračimo preproge, operemo zavese … Če upoštevate teh nekaj koristnih nasvetov, bo vaš dom takoj videti bolje, sprotno čiščenje pa ne bo več razlog za slabo voljo.

Od zgoraj navzdol

To je trik, ki vam bo prihranil veliko časa, hkrati pa bodo površine in prostori ostali dlje časa čisti. Ko začnete pospravljati in čistiti določen prostor ali kar celo stanovanje, začnite zmeraj pri vrhu. Najprej z omelom ali sesalnikom odstranite vso pajčevino, ne pozabite na prah, ki se je nabral na omarah. Zoper tega se lahko borite tudi s časopisnim papirjem; razporedite ga po vrhu omar in do naslednjega čiščenja bo pridno lovil prah, nato pa ga preprosto zamenjajte. Šele nato se lotite čiščenja drugih površin ter vmes razmislite o »reorganizaciji« polic in predalov. Strokovnjaki svetujejo tudi, da se najprej lotimo čiščenja prostorov, ki so najdlje od vhoda, in se nato približujemo vhodu, skozi katerega ves čas odnašamo umazanijo. Šele na koncu, ko boste počistili vse druge površine, se lotite sesanja in pomivanja tal.

dreamstime
Čiščenja se lotite sistematično, po načelu: od čim bolj oddaljenega prostora v hiši do vhoda.

Prostor za prostorom

To pravilo ves čas ponavljajo in res je tako najbolje. Čistite prostor za prostorom, in kot omenjeno, od zgoraj navzdol. Prostore, v katerih se največ zadržujete, očistite na koncu. Ne pozabite tudi na klet in podstrešje in naj ta dva prostora ne postaneta mesto za shranjevanje šare.

Stran s šaro, ki se nabira

Na vrsto naj pridejo tudi garderobne omare, predali z dokumenti in spominki ter police s posodo, kozarci … Bodite selektivni in odstranite vse, česar ne uporabljate več. Če je od stvari, ki jih ne potrebujete, še katera v dobrem stanju, jo podarite prijateljem ali znancem. Prav tako premislite o priročnejši postavitvi pohištva, sploh omar z oblačili. Notranjost omar pa reorganizirajte. Zimska oblačila lahko romajo v odročnejše predale in na težje dostopne police, medtem ko naj bo na dosegu tisto, kar najpogosteje potrebujete.

Načrtujemo pomladno čiščenje

Okna in vrata: Ne pozabite očistiti oken in vrat. Najprej se lotite okenskih in vratnih okvirjev, prav tako očistite police in špranje. Šele nato pridejo na vrsto steklene površine.

Shramba: Gre za poseben prostor, v katerem se pogosto znajde tudi, kar tja ne spada. Pospravljanju shrambe namenite nekaj ur ali celo ves dan. Preverite trajnost ozimnice, zavrzite stvari, ki jih ne potrebujete, počistite police.

Vzmetnice: Čas je, da dobro očistite vzmetnice. Če imate to možnost, snemite prevleko in jo operite pri najvišji temperaturi ter nato posušite na zraku. Vzmetnice, starejše od sedem let, bi bilo dobro zamenjati.

Balkon: Čez zimo se je na balkonu verjetno nabralo kar nekaj prahu in umazanije. Očistite ga in poskrbite za pomladno svežino. Razmislite, kako ga boste uredili in spremenili v prostor za počitek.