Ovseni kosmiči

Kaj se dejansko skriva v vrečki ovsenih kosmičev?

Mare Koren
18. 11. 2023, 16.33
Deli članek:

Skrite pasti nekaterih prehranskih izdelkov je dobro poznati oziroma prepoznati. Je vaš zajtrk zdrav? So to kosmiči? Preverite, koliko dodanega sladkorja vsebujejo.

Dreamstime
Pred nakupom preverite delež sladkorja in arom. Kupite raje povsem navadne ovsene kosmiče namesto mešanic in pripravkov.

Ovseni kosmiči na splošno veljajo za izjemno zdrav in hranilen obrok. Vsebujejo velik delež vitaminov, mineralov in antioksidantov, predvsem pa jih odlikuje dejstvo, da nas nasitijo za kar nekaj časa. Porcija, primerna za odraslega človeka, je okoli 30 gramov na dan; vsebuje okoli 117 kalorij, kar je 490 kilodžulov (kJ) energije. S to količino zaužijemo približno sedem odstotkov maščob, 66 odstotkov ogljikovih hidratov, 11 odstotkov vlaknin in 17 odstotkov beljakovin.

Kaj sporoča sestava

Če vas moti visok delež ogljikovih hidratov, naj vam povemo, da veljajo za zdrave, saj vsebujejo veliko vlaknin in se zato v krvni obtok sproščajo zelo počasi ter ne dvigujejo ravni krvnega sladkorja. Drži tudi, da vsebujejo kar 85 odstotkov škroba, a je skoraj četrtina tega neprebavljiva, kar pomeni izboljšanje prebave in hrano za dobre bakterije v črevesju.

Dreamstime
Ovseni kosmiči z borovnicami in mandlji: še vedno veljajo za izjemno zdrav obrok, saj vsebujejo številne vitamine, minerale in antioksidante.

Kje nastopi težava

Težava se pojavi predvsem pri prodaji, saj na trgovinskih policah najdemo veliko predelanih in instantnih ovsenih kosmičev. V tem primeru ne govorimo več o zdravem obroku, temveč o obroku, polnem umetnih sladil in dodanih sladkorjev, ki hitro dvignejo raven krvnega sladkorja. Zato pred vsakim nakupom najprej preberite deklaracijo. Med pregledanimi izdelki so tudi tisti z oznakami fitnes, dietni, brez laktoze in brez dodanega belega sladkorja vsebovali zajeten delež dodanih sladkorjev, okoli 12 gramov na 100 gramov izdelka.