Na kaj biti pozoren

Simptomi spolno prenosiljivih bolezni

NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
14. 6. 2023, 17.00
Posodobljeno: 14. 6. 2023, 17.26
Deli članek:

Simptomov ne razvijejo vsi, ki pridejo v stik s spolno prenosljivo boleznijo, lahko pa so simptomi podobni drugim stanjem, kot sta glivična okužba in vnetje sečil.

Shutterstock
Simptomi lahko nakazujejo tudi na kaj drugega, zato nikakor ni dobro, če zadevi ne pridete takoj do dna.

Spolno dejavni ljudje so vedno izpostavljeni tveganju, da dobijo katero od spolno prenosljivih bolezni. Naš izbrani spolni partner lahko ne kaže nikakršnih znakov okužbe in morda za okužbo niti sam ne ve, bolezen pa utegne prenesti na drugo osebo.

Bodite pozorni na naslednje simptome:

1. Pekoč občutek med uriniranjem

Če vas peče, kadar greste na stranišče, so za to lahko krive spolno prenosljive bolezni, saj gre za njihov najpogostejši simptom. Bolečina nastane zaradi vnetja v sečilih; bakterija se lahko zadržuje na sluznici sečnice in povzroča vnetje, rezultat pa je pekoč občutek med uriniranjem, prav tako so obiski kopalnice kar pogosti. Ta simptom se največkrat pojavi pri klamidiji, gonoreji in trihomoniazi.

2. Neobičajen izcedek

Sami veste, kaj je za vas normalen izcedek iz nožnice. Če opazite, da nekaj ni prav, gre lahko za trihomoniazo, klamidijo ali gonorejo, za kar sta kriva vnetje in bakterija, ki se je usedla na vaš reproduktivni trakt in zdaj povzroča neobičajen izcedek.

3. Neobičajno krvavenje iz vagine

Krvavitve zunaj vašega menstrualnega cikla so lahko znak za manjšo zaskrbljenost, saj jih lahko povzroča na primer virus HPV, ki vpliva na maternični vrat. Tudi vnetje reproduktivnega trakta lahko draži sluznično membrano vagine in povzroča krvavitve.

4. Vagina peče ali srbi

Srbečica ali pekoč občutek sta lahko znaka glivične okužbe, lahko pa do tega neprijetnega občutka pride tudi zaradi gonoreje ali klamidije, ki pa sta lahko nevarni, ne samo neprijetni. Vaginalno tkivo je občutljivejše, če imamo spolno prenosljivo bolezen, zato se lahko vname in normalni zaščitni mehanizmi ne delujejo več tako, kot bi morali.

5. Med seksom občutite bolečino

Boleč spolni odnos je namig, da nekaj ni v redu. Spolno prenosljive bolezni, kot sta klamidija in gonoreja, lahko privedeta do bolečega seksa, ker povzročata vaginalno vnetje. Krivec je lahko tudi herpes, saj se v vagini in na materničnem vratu naredi lezija, ki med seksom postane razdražena in vneta.

6. Izbokline na genitalijah

Izbokline so lahko znak različnih bolezni, z genitalnim herpesom, HPV-jem in sifilisom vred. Če opazite izboklino, rano ali bradavico, je ne ignorirajte, tudi če izgine v nekaj dneh. Stanja, kot je herpes, se v različnih obdobjih enkrat pokažejo, drugič pa ne, vendar se z njihovo odsotnostjo ne znebite virusa. Za to je potreben obisk zdravnika in zdravljenje s predpisanimi zdravili.

7. Bolečine v medenici

Tako kot pri bolečem seksu je tudi bolečinam v medenici treba posvetiti pozornost. Klamidija in gonoreja sta znani po tem simptomu, saj okužba ne zajame le vagine, ampak se lahko razširi v maternico in jajcevode.

Če imate znake spolno prenosljive bolezni, ne čakajte, ampak takoj obiščite zdravnika. Simptomi pa lahko nakazujejo tudi na kaj drugega, zato nikakor ni dobro, če zadevi ne pridete takoj do dna.


Kdaj se začnejo kazati simptomi spolno prenosljive bolezni

Trajanje je odvisno od posamične bolezni; pri klamidiji se to lahko zgodi po nekaj tednih po okužbi, pri gonoreji pa traja vse od enega do štirinajst dni. Simptomi herpesa se po večini pokažejo po enem do dvanajst dni, prvi izbruh pa se lahko pojavi mesece ali leta pozneje.

Kje se pokažejo simptomi spolno prenosljivih bolezni

Najbolj tipično mesto so genitalije, vendar se simptomi lahko pojavijo kjer koli po telesu.

Kaj se lahko zgodi, če simptomov ne zdravimo?

Spolno prenosljive bolezni lahko vodijo do resnih zapletov in celo trajne škode na reprodukcijskem sistemu, posledice pa so lahko težave pri zanositvi. Povzročajo tudi vnetje maternice, ki je resna okužba reproduktivnih organov, kot so jajčniki in maternica. Predvsem pa se moramo zavedati, da bomo bolezen, če se ne bomo zdravili, prenašali na druge, s katerimi smo v intimnem odnosu.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.