Nasveti

Ste vedeli, da ogrce odpravimo s cimetom in slano vodo?

Mare Koren
19. 2. 2023, 10.07
Posodobljeno: 19. 2. 2023, 11.01
Deli članek:

Zoper trdovratne ogrce obstaja učinkovito orožje, ki ga lahko izdelamo sami. Predstavljamo vam domače lepotne pripravke, ki ogrce preženejo za vedno.

dreamstime
mozolji, ogrci

Črne pikice na našem nosu, bradi ter čelu niso lepe in težko se jih znebimo. Najpogosteje se ogrci pojavljajo na tako imenovanem predelu T: čelu, nosu in bradi, saj se na teh delih obraza tvori največ sebuma. V nekaterih primerih se lahko razbohotijo tudi po celotnem obrazu, pogosto izbruhnejo v puberteti in vztrajajo v odrasla leta.

Soda bikarbona

Soda bikarbona kožo globinsko očisti, jo naredi mehko in gladko, nevtralizira njen pH ter jo spodbuja, da zmanjša proizvodnjo loja, kar pomeni, da odpravlja tudi ogrce. V kozarcu ali keramični posodi zmešajte žlico sode in malo vode, da dobite pasto. Nanesite jo na ogrce in počakajte, da se posuši (približno 10 minut). Sperite z mlačno vodo. Postopek ponavljajte dvakrat na teden.

Slana voda

Slana voda na ogrce deluje na dva načina: raztaplja odmrle kožne celice, ki so zamašile pore, hkrati deluje rahlo dezinfekcijsko. Za obrazno vodo zmešajte dve jedilni žlici soli z dvema decilitroma tople vode. Mešajte toliko časa, da se sol raztopi. V nastalo raztopino pomočite kosem vate in z njo potegnite čez prizadete dele kože. Že po nekaj dneh boste opazili izboljšanje.

Olje čajevca

Odlično sredstvo proti ogrcem in mozoljem je tudi olje čajevca. Z vato ga malo nanesite neposredno na ogrce. Pri tem pa bodite previdni: olje čajevca dezinficira, vendar tudi izsušuje (podobno kot zobna pasta).

Piling iz sladkorja in limoninega soka

Ne nazadnje lahko nad ogrce pošljete tudi domači piling iz limoninega soka in sladkorja. Štiri kapljice limoninega soka zmešajte z jedilno žlico sladkorja in vtrite v prizadeta mesta. Limonin sok dezinficira, kristalčki sladkorja pa odstranijo poroženelo kožo in globinsko očistijo pore.

Jabolčni kis

Vsebuje acetilno kislino, ki razkraja umazanijo v porah, uravnava kožni pH in preprečuje nadaljnje nastajanje ogrcev. Kis nanesite na obraz kot tonik.

Kurkuma

Deluje protivnetno in protibakterijsko. Zmešajte majhno količino kurkume s kokosovim oljem v gosto pasto. Nanesite jo na ogrce za 15 minut. Sperite z mlačno vodo.

Cimet

Zmešajte en del cimeta in dva dela medu v pasto. V tankem sloju nanesite na ogrce in pustite 15 minut. Umijte si obraz kot po navadi, nato nanj nanesite vlažilno kremo.