Zdravje

To vam pomaga pri refluksu

M.Z.
7. 2. 2022, 06.23
Posodobljeno: 7. 2. 2022, 08.34
Deli članek:

Že majhna motnja je dovolj, da se podre v želodcu občutljivo ravnovesje, zato ne preseneča, da ima toliko ljudi težave z želodcem in črevesjem.

Največkrat so te posledica refluksa oziroma povečanega zatekanja želodčne vsebine v požiralnik. Pojavi se bolečina ali pekoč občutek v žlički in tik za prsnico.

Zakaj nastane refluks?

Pekoč občutek se ponavadi pojavi po obroku in pa tudi ponoči. Kisli refluks se pojavi zato, ker spodnji ezofagealni – požiralnikov sfinkter popusti in ostane ves čas odprt. Hrana tako stalno zateka nazaj, kar privede do draženja živčnih končičev v steni požiralnika. To občutimo kot pekoč občutek, ki nastane zaradi kislega želodčnega soka, ki pride v stik s sluznico požiralnika. Največkrat se to zgodi zaradi starosti, debelosti, napačnega in prehitrega hranjenja ali uživanja različnih zdravil.

Kako si lahko pomagamo

Spremenite prehranjevalne navade. Imejte več manjših obrokov dnevno in ne pustite, da je želodec prazen dlje časa. Hrano dobro prežvečite, da se bo tako lažje in hitreje prebavila.

- Izogibajte se živilom, ki spodbujajo izločanje kisline: agrumi, jabolka, paradižnik, čokolada, pijače s kofeinom, mastna in začinjena hrana, orehi, čebula, česen, alkoholne in gazirane pijače.

- Spite z dvignjenim vzglavjem, saj se tako zmanjša zatekanje želodčne vsebine v požiralnik.

Prenehajte kaditi: nikotin zmanjšuje tesnjenje požiralnikovega sfinktra.

- Ne nosite pretesnih oblačil, ki stiskajo trebuh in pas, saj le-ta ovirajo normalno prebavo.

Raziščite naravne rešitve. Težave z refluksom kisline lahko lajšajo nekatera zelišča, kot so sladki koren, kamilice in aloe vera, ki so v pravi kombinaciji dosegljiva v obliki prehranskih dopolnil.

Sladki koren za težave z želodcem

Že v ljudskem zdravilstvu je za sladki koren veljalo, da učinkuje protivnetno in pomaga pri vnetju želodčne sluznice ter želodčni razjedi. Na trgu poznamo kar nekaj naravnih prehranskih dodatkov s sladkim korenom, ki pa najbolje učinkuje v kombinaciji z nekaterimi drugimi naravnimi učinkovinami, kot so aloe vera, kamilica, slez in slezenovec. Skupaj vzajemno učinkujejo blagodejno na želodec in tvorijo mehansko lokalno zaščito želodčne sluznice in sluznice požiralnika. Zmanjšajo pekoč občutek, nevtralizirajo želodčno kislino, kar posledično zavira refluks in ščitijo želodec.

V lekarni ali specializiranih trgovinah se pozanimajte, kateri naravni izdelki dokazano učinkujejo pri omenjenih težavah in nimajo stranskih učinkov. V primeru kratkotrajnih težav posezite po zeliščnih tabletah ali suspenziji, pri dolgotrajnejših in kroničnih težavah se posvetujte s svojim zdravnikom.

Že v ljudskem zdravilstvu je za sladki koren veljalo, da učinkuje protivnetno in pomaga pri vnetju želodčne sluznice ter želodčni razjedi.