Vzroki

Vrste maščobnih oblog in kako se jih znebiti

ud
18. 3. 2017, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tako kot so različni vzroki za nabiranje maščobnih oblog na delih telesa, so različni tudi načini, kako jih odpraviti. Preverite, kako se jih znebiti.

Profimedia
Če se redite po celotnem trebuhu do podprsja, to lahko pomeni, da imate težave s presnovo.

Trebuh – Če se redite v ta predel, zamenjajte testenine iz bele moke s polnozrnatimi testeninami, sladkarije z oreščki in suhim sadjem ter kavo s čajem. 

Nabiranje maščobnih oblog na določenih delih telesa, na primer na zadnjici ali trebuhu, ni odvisno le od spola in telesne strukture. Znanstveniki namreč ugotavljajo, da del telesa, v katerega se redite, razkriva tudi vzroke za kopičenje odvečnih maščob, s tem pa tudi možno rešitev, kako se jih znebiti.

Spodnji del trebuha 

Nabiranje maščobe na področju trebuha je znak, da ste pod stresom, depresivni ali anksiozni. Ljudje, ki se redijo le v trebuh, so običajno čustveni jedci, ki posegajo po hrani, ki pomirja. Radi posegajo po ogljikovih hidratih, še posebno po čokoladi in testeninah. Znebite se stresa z intenzivno telovadbo. Premislite, kako jo uvrstiti na svoj urnik, da bo kar najbolj učinkovita.

Stegna – Če so ta vaš problematični predel, v prehrano vključite čebulo, brinove jagode in camu camu. To so živila, ki vam bodo pomagala shujšati. 

Stegna in zadnjica 

Kopičenje maščob na stegnih in zadnjici je značilno za ženske. Pojavi se navadno v življenjskih obdobjih, povezanih s spremenjenim delovanjem hormonov, zato ni čudno, da se v ta predel redijo ženske v najstniškem obdobju in menopavzi. Pazite, da bo vaš življenjski slog bolj razgiban. Če zaradi vrste dela večino časa preživite sede, se v prostem času čim več gibajte, predvsem na svežem zraku. Izogibajte se nikotinu in alkoholu, ki hormonsko zmešnjavo v telesu še poslabšata. Za uravnovešanje hormonov je pomembno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Koristila vam bo tudi vadba z utežmi.

Zadnjica – Če ne morete shujšati v ta predel, priporočamo, da se na vašem krožniku znajdejo zelena, ingver in limona, ki vam bodo pomagali pri izgubi maščob.

Zadnjica in noge do gležnjev

Če se redimo v noge in zadnjico, je to običajno rezultat genetskega zapisa, kar pomeni, da smo ga podedovali, pojavlja pa se tudi med nosečnostjo. S hrano lahko na to vplivamo le malo. Bolj učinkovito je gibanje, predvsem tek in hoja po stopnicah. Da bi oblikovali postavo, se moramo vsak drugi dan temeljito prepotiti z izbrano vadbo.

Profimedia
Zamaščen trebuh se običajno pojavlja pri ljudeh, ki so se v preteklosti veliko gibali.