Zdravje

Inkontinenca ni ovira za aktivno življenje

N.N.
14. 4. 2016, 14.22
Posodobljeno: 2. 10. 2023, 13.40
Deli članek:

S toplimi dnevi nas kar vleče na svež zrak. Tudi številni starejši radi izkoristijo lepe dneve za vrtnarjenje, sprehode v naravi ali druženje s prijatelji ob kakšni prijetni dejavnosti. So pa tudi tisti, ki se zaradi strahu pred uhajanjem urina umaknejo v osamo. Vendar ni potrebe po tem.

profimedia
Bolj brezskrbno pa se boste počutili tudi, če boste ob druženju, na prireditvi ali skupinskih izletih za vsak slučaj nosili posebne predloge, ki naj bodo ustrezne velikosti.

Dejstvo je, da je nehoteno in nekontrolirano uhajanje urina oziroma urinska inkontinenca precej pogosta težava pri obeh spolih, saj v vseh življenjskih obdobjih v povprečju prizadane od 5 do 10 odstotkov prebivalstva. S starostjo pa je seveda ta težava, ki zaradi fizioloških značilnosti bolj prizadane ženske, pogostejša. Ker pa se je moški bolj sramujejo, precej pozneje obiščejo zdravnika kot ženske.

Po podatkih mednarodnega združenja za kontinenco urina kar 70 odstotkov ljudi z inkontinenco ne poišče zdravniške pomoči in se z njo sprijazni, kar vpliva tudi na razvoj stisk in tesnobe. Pomembno pa je vedeti, da lahko z ustrezno zdravniško obravnavo, spremembo življenjskega sloga in posebnimi pripomočki težave pomembno omilimo, če ne že odpravimo.
Kot poudarjajo strokovnjaki, je s poznavanjem problema in rešitev, ki so na voljo, mogoče tudi z inkontinenco živeti aktivno in izpolnjeno življenje.

Težave z inkontinenco je mogoče precej omiliti, pa tudi preprečiti, že s spremembo življenjskega sloga, predvsem z uravnoteženo prehrano in rednim gibanjem.

Kaj otežuje inkontinenco

Težave z inkontinenco je mogoče precej omiliti, pa tudi preprečiti, že s spremembo življenjskega sloga, predvsem z uravnoteženo prehrano in rednim gibanjem. Na pojav inkontinence namreč zelo vpliva:
- starost in oslabelost mišic medeničnega dna, ki zadržujejo urin,
- prekomerna telesna teža, ki povečuje pritisk v trebušni votlini,
- kajenje, ki zaradi pogostejšega kašljanja povečuje možnost uhajanja urina,
- dvigovanje težkih bremen,
- napenjanje ob odvajanju blata zaradi zaprtja,
- nekatere vrste hrane in pijač, ki jo lahko poslabšajo, predvsem uživanje alkohola, kave in pravega čaja.

Strokovnjaki tudi svetujejo zadostno hidracijo, čeprav si ljudje z inkontinenco želijo omejiti izločanje urina prav s čim manjšim uživanjem tekočine. Posledica takega ravnanja je gost, koncentriran urin z izrazitim vonjem, kar je še bolj nezaželeno. Dehidracija pa povečuje tudi tveganje za vnetja sečil.

Keglove vaje naj postanejo vsakdanja rutina

Pomembno je vedeti tudi, da stresno inkontinenco v večini primerov lahko preprečite, omilite ali ozdravite z rednimi vajami za krepitev mišic medeničnega dna oziroma tako imenovanimi Keglovimi vajami. In navkljub splošnemu prepričanju Keglove vaje lahko izvajajo tudi moški. Na nujnost krepitev mišic medeničnega dna vedno opozorijo porodnice, saj so ženske, ki so večkrat rodile, pogosteje dovzetne za urinsko inkontinenco.

Namig: Če se bojite, da bi vam v družbi ušel urin, ko vstajate s stola, pred tem stisnite mišice medeničnega dna - tako, kot to predvidevajo Keglove vaje. S tem boste preprečili uhajanje urina, obenem pa zmanjšali nujo po takojšnjem obisku stranišča. Za še večjo sproščenost izberite temna oblačila, na katerih so madeži manj vidni.

S pravilno izbranimi vložki bo vsaka aktivnost še brezskrbnejša

Bolj brezskrbno pa se boste počutili tudi, če boste ob druženju, na prireditvi ali skupinskih izletih za vsak slučaj nosili izbrane vložke, ki naj bodo ustrezne velikosti. Na voljo so različni vložki, ki zagotavljajo kar največ udobja, obenem zadržijo urin in tudi neprijetne vonjave, koža pa ostane suha. Nasvet lahko poiščete pri svojem izbranem osebnem zdravniku, ki vam lahko v ta namen izda tudi naročilnico za medicinske pripomočke.