Zdravje

Savina proti sladkorju in maščobam

sj
20. 9. 2014, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Jutri, v nedeljo, 21. septembra, bo v ljubljanskem parku Tivoli Popoln dan, ki ga Savina Atai pripravlja ob zaključku enoletne brezplačne izobraževalne akcije S.U.P.R. (Savinina univerza popolne regeracije). Tokrat je glavni moto: recimo ne sladkorju in slabim maščobam!

Pobudnica dogodka, ki je lani v Arboretumu združil več kot 1300 žensk, Savina Atai, poziva javnost k odločnemu »ne« prehrani, ki nas dobesedno zastruplja, kar utemeljuje z žalostno in skrb vzbujajočo statistiko. »Dovolj je že en sam podatek o tem, kam nas je privedla nebrzdana uporaba sladkorja in slabih maščob: od osamosvojitve do danes se je delež predebelih otrok in mladostnikov potrojil. Če je bila kuga bolezen, ki je kosila v srednjem veku, si danes to vlogo delijo sladkor in slabe maščobe. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo leta 2025 število obolelih s sladkorno boleznijo v svetu povzpelo z zdajšnjih 250 na 380 milijonov. Gre za pandemijo, ki jo mediji, gospodarstvo in žal tudi regulatorno okolje največkrat le še spodbujajo. Zato sem s skupaj z ženskami, ki so v akciji S.U.P.R., v zadnjih devetih mesecih vsakodnevno in sistematično ozaveščala ljudi o bolj zdravem in odgovornem odnosu do zdravja ter pozivala k akciji za življenje naših otrok in generacij, ki prihajajo,« je dodala Savina, ki k podpori poziva vse – zdravnike, vzgojitelje in učiteljev v šolah, starše ...


Tudi o tem bodo na dogodku govorili strokovnjaki s področja medicine, ki so že in še bodo podprli Savinino prizadevanje za odločno in hitro ukrepanje. Med njimi je tudi prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike v Ljubljani. Pridružili so se tudi ambasadorji z družinami: Tanja Ribič, Iztok Čop, Peter Poles, Saša Lendero in drugi.

Z njihovo pomočjo bo dobila otipljive obrise tudi donacija, ki je eden od ciljev letošnjega Popolnega dne. S pomočjo udeleženk, sponzorjev in partnerjev dogodka se bodo zbirala sredstva, ki bodo namenjena otrokom, obolelim za posledicami prekomernega uživanja sladkorja.

 Na dogodku bo udeleženkam na voljo več kot 30 delavnic. Vanje so zajeti biseri zlitja starodavne in napredne medicine, preprosti, za takojšnjo uporabo in rezultate. V enem dnevu bo mogoče pridobiti ogromno dragocenega, praktičnega znanja s področij joge obraza, superživil, hormonskega ravnovesja, nege prsi in polnjenja ženskih baterij, prve pomoči proti izgorelosti, treninga čustev, zdravilnega diha, odpravljanja čustvenega prenajedanja ...