Zanimivosti

Udba vohunila za Kučana: Mikrofoni v stenah, telefonski prisluhi, ovaduhi, zalezovanja, tajne preiskave

Oglasno sporočilo
27. 5. 2024, 13.51
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 14.14
Deli članek:

Igor Omerza v svoji novi knjigi Milan Kučan in Udba razkriva udbovske dokumente o nekdanjem prvem možu slovenske partije. Toda Kučan ni bil njena žrtev, ampak prejemnik njenih poročanj o državljanih, za katerimi je vohunila.

Med drugim so zalezovali Edvarda Kocbeka, Borisa Pahorja, Draga Jančarja, pa Dimitrija Rupla, zakonca Hribar, Manco Košir, Gregorja Tomca, Petra Lovšina…

Poleg tega je nekdanja politična tajna policija zbirala tudi podatke o tem, kaj tuje obveščevalne službe in novinarji poročajo o Kučanu. V njem so tujci videli perspektivnega politika, ki se je zoperstavljal Slobodanu Miloševiću.

Manj ugodno za Kučana je tisto, kar so mu poročali o državljanih, saj so podatke zbirali s telefonskim prisluškovanjem, zalezovanjem, tajnimi preiskavami, tajnim fotografiranjem, poštno kontrolo in številnimi ovaduhi. Samo leta 1987 je politično vodstvo prejelo 1262 udbovskih obvestil, gotovo večino njih tudi Milan Kučan. Prejemal jih je od leta 1969 pa vse do septembra 1989.

Med njimi so udbovska poročila o Edvardu Kocbeku in Borisu Pahorju, napoved kazenskega pregona zoper Draga Jančarja, spremljali so tudi Toneta Partljiča; objavljamo, kaj je Jaša Zlobec povedal svojemu očetu Cirilu Zlobcu o Levu Kreftu; kako je Udba spremljala Titovo umiranje, kaj je Hubert Požarnik naročil svoji mami in kaj je o umirajočem Titu govoril »ultralevičar« Gregor Tomc.

Kako je Kučan preprečil izdajo knjige Cirila Žebota v Sloveniji; kaj je partijska vrhuška sklenila ob izdaji 57. številke Nove revije; ter kako je avtor knjige v zapisih o Kučanu našel samega sebe.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24