Zanimivosti

Kaj bi moral vsak vedeti o negi kože in las?

Oglasno sporočilo
5. 4. 2024, 15.08
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 15.13
Deli članek:

Naravno negovani videz zaznamujejo navlažena, mehka in voljna koža ter sijoči in krepki lasje, ki že na daleč sporočajo zdravje in vitalnost. A resnici na ljubo je ljudi, ki bi se dejansko ponašali s popolno poltjo in svilnatimi lasmi, pravzaprav bolj malo. Večina nas namreč trpi zaradi tega ali onega problema s kožo oziroma lasmi – izsušenostjo, aknami, ogrci, mastnostjo kože in las, izpadanjem las, prhljajem itd. A dobra novica je, da lahko takšna nezaželena stanja preprečimo s pravo nego in navadami, ki jih enostavno vpeljemo v svojo vsakodnevno rutino. V spodnjem članku izveste, katerim pogostim napakam pri negi las in kože se je dobro izogibati, da bi na naraven način izboljšali vitalnost kože in las.

Napake, ki jih delamo pri negi las

Spanje z mokrimi lasmi. Ta pogosta navada ne upočasni le sušenja las, ampak ustvarja tudi idealno vlažno okolje za razvoj bakterij in plesni. Če vam misel na sušenje las pred spanjem ni privlačna, bi bilo morda bolje, da lase umivate zjutraj.

Napačna rutina umivanja in sušenja. Prekomerno umivanje in uporaba vroče vode lahko odstranita naravno vlago, kar povzroči suhost in naelektrenost las. Enako se je dobro nižjih temperatur držati pri sušenju s fenom in oblikovanju s kodralniki, likalniki ali drugimi pripomočki za lase.

Pregrobo ravnanje z lasmi. Pri umivanju, česanju in oblikovanju las upoštevajte enostavno pravilo – nežno in počasi. Z glavnikom ali krtačo lase najprej razčešite pri konicah, nato pa se premikajte vedno višje. Šele čisto na koncu razčešite lase po celotni dolžini (od korenov do konic). Agresivno ščetkanje mokrih las (po možnosti s krtačo) je pa tako ali tako kriminal – saj to pa že vemo, kajne?

Preveč tesne pričeske. Pogosto spenjanje las v tesne fige ali čope lahko ovira rast las in sposobnost, da se lasje vrnejo v svojo naravno obliko. Bodite pozorni na to, kako tesno (in pogosto) si spenjate lase.

Dotikanje las. Ja, včasih nam lezejo na oči in seveda jih popravimo za uho. A pogosto dotikanje las (ki je največkrat samo stvar navade) preverjeno povzroča hitrejše mastenje – spomnite se tega, ko vas naslednjič zamika, da bi si s prsti popravili frizuro.

Uporaba preveč izdelkov. Šampon, balzam, občasna maska in potencialno pena ali gel za lase je več kot dovolj preparatov za zagotavljanje sijočih in zdravih las. Nega, ki vključuje več kot toliko korakov lahko namreč hitro povzroči nepotrebno kopičenje izdelkov ter zapravljanje časa in tudi denarja.

Ignoriranje poškodb. Bodite pozorni na poškodbe las in jih pravočasno obravnavajte, da preprečite nadaljnje poškodbe. Včasih pa je lase enostavno treba ostriči. Ne zavlačujte z obiskom frizerja, predvsem pa ne zanemarjajte zdravja las, da bi ohranili dolžino.

Napake, ki jih delamo pri negi kože

Agresivne metode čiščenja. Prekomerno čiščenje, močno drgnjenje in uporaba agresivnih čistil lahko poškodujejo kožno pregrado. Uporabljajte nežna čistila, ki preprečujejo izsušitev kože in hkrati negujejo. Če pri odstranjevanju ličil in čiščenju kože uporabljate bombažne blazinice, pa to počnite nežno in z občutkom. Prav tako poskusite preskočiti brisanje z brisačo – kožo po umivanju samo popivnajte.

Ne s prsti v kremo! Izogibajte se zajemanju kreme s prsti, kajti tudi če so vaše roke čiste, lahko nevede prenašate bakterije in olje v preparat. Raje uporabite lopatko, žličko ali svežo vatirano palčko.

Napačen vrstni red nanašanja izdelkov. Pravilen vrstni red nanašanja izdelkov je ključen za zagotavljanje sijoče kože. Vedno najprej očistite kožo, nato pa nanesite lažje izdelke, kot so serumi, ter šele nato nadaljujte z vlažilci in zaščitnimi sredstvi. Vsekakor je priporočljivo upoštevati tudi specifične potrebe določenih predelov kože in uporabljati za to namenjene produkte – tanka koža okrog oči recimo zahteva bolj delikatno nego kot, na primer, nega lic.

Ne pozabite navlažiti mastne kože. Čeprav se zdi kontradiktorno, je tudi pri mastni koži nujno vlaženje. Najprej uporabite preparate, ki nežno odstranijo umazanijo ter očistijo odvečno kožno maščobo, nato pa na kožo nanesite kakovostno vlažilno kremo.

Uporaba umazanega mobilnega telefona. Premislite, kolikokrat na dan se dotaknete svojega mobilnega telefona – in premislite, kolikokrat dnevno ga prislonite na obraz. Če na svojem obrazu ne želite gledati izbruhov mozoljev, potem si le vzemite čas in redno brišite ekran mobilnega telefona.

Opa!

Skrb za kožo se ne začne in ne konča samo pri obrazu. Vašo pozornost potrebujejo tudi preostali deli telesa (roke, telo, stopala, ustnice). Uporabljajte kakovostne izdelke za čiščenje, ki ne vsebujejo sulfatov (ta namreč odstranjujejo naravna olja in na dolgi rok izsušijo kožo), ne pozabite pa tudi na uporabo mleka za telo, idealno enkrat dnevno po tuširanju, s čimer boste ohranili povrhnjico v vrhunski formi. Odlične so tudi vlažilne kreme za telo, ki jih lahko uporabite na suhi ali celo na mokri koži.

Rešitev za lepšo kožo in krepke lase se skriva tudi v našem hladilniku

Negovanje od zunaj je nepogrešljivo in nujno, a ključnega pomena za lep videz kože in las je brez vsakega dvoma tudi uravnotežena prehrana. Lasje in koža hrepenijo po:

  •  nenasičenih maščobah, kot sta olivno ali repično olje,
  •  maščobah omega-3, ki se nahajajo v oreščkih in semenih, kot so mandlji, čija semena in lan,
  •  živilih, bogatih s karotenoidih (korenje, buče, paprika, krompir),
  •  živilih, bogatih s silicijem (neoluščeno žito, grah, krompir, arašidi, orehi, čebula, mandlji),
  •  sadju (jagodičevje, limona, kivi, pomaranča, jabolka),
  •  listnati zelenjavi (špinača, blitva, ohrovt, rukola),
  •  gobah in ne nazadnje
  •  po zadostni količini vode.

Zaupanje na preizkušnji

Najbolj osnovna napaka, ki škoduje koži in lasem, je pomanjkanje zaupanja. Pomnite, vaše telo je pametno. Ve, kako se obnoviti – ni pa odveč, če mu pomagate z izbiro prave hrane in naravne negovalne kozmetike.

Izjemnega pomena je, kakšno kozmetiko nanašamo na kožo

V poplavi proizvodov, ki obljubljajo čudeže (in običajno vsebujejo gore sintetičnih sestavin), je včasih težko najti takšne, ki jim lahko resnično zaupamo. Če se le da, izbirajte naravne in ekološke negovalne izdelke s certifikati ter dermatološkimi in oftalmološkimi testi, ki dokazano izpolnjujejo visoke standarde kakovosti.

Certificirano naravna kozmetika Alterra

Naravno nego, ki spoštuje naravne, ekološke sestavine in se zavzema za odgovoren odnos do naravnega okolja, si lahko zagotovite z novo linijo negovalnih izdelkov Alterra za lase, obraz ali telo, ki ne vsebujejo sintetičnih dišav, barvil, silikonov, parafinov in drugih mineralnih olj, ampak le šopek pristnih, pretežno ekološko pridelanih naravnih kakovostnih sestavin. Linija je ponaša s certifikatom NATRUE, ki je mednarodno priznana označba za preverjeno naravno in ekološko kozmetiko, s katero lažje prepoznate certificirano ponudbo in zagotavlja visoko kakovost ter najvišje standarde glede uporabe naravnih surovin in receptur. Naravna kozmetična linija Alterra pa je certificirana tudi s strani organizacije PETA, ki se zavzema za zaščito živali in razvija živalim prijazne metoda testiranja izdelkov.

Preverite več in se prepričajte o kakovosti nove linije Alterra nemške verige drogerij ROSSMANN, ki vas bo navdušila s kakovostnimi naravnimi sestavinami po odličnih cenah in je ekskluzivno na voljo v vseh Intersparih in izbranih Sparih.