Ogrevalna sezona

Prehodno obdobje zahteva nekaj prilaganja pri ogrevanju

Mare Koren
21. 10. 2023, 10.13
Posodobljeno: 21. 10. 2023, 14.36
Deli članek:

Hladni deževni dnevi vedno znova spomnijo, da bi bilo treba stanovanje malce dogreti. Kaj torej izbrati v prehodnem obdobju?

Shutterstock
Odličen dodatni vir ogrevanja so kamini, ki lahko ogrevajo tudi večje prostore.

Kljub hladnim dnem, ki so nas doleteli že pred dobrim tednom, radiatorji ponekod ostajajo mrzli. To je pogosta težava tudi v starejših stanovanjskih hišah, ker se z ogrevalno sezono odlaša čim dlje. Ti objekti so po navadi slabše izolirani, pogosto v njih biva samo ena oseba, morda dve. Morda bi si želeli stanovanje ogreti samo za kratek čas, denimo ob večerih ali dopoldnevih, ko ni sonca. Ste pomislili na dopolnilno ogrevanje? Kaj je najbolj ugodno in varčno izbrati?

Možnosti je več

Pri dodatnem ogrevanju si lahko pomagamo na različne načine, seveda pa vsak izbere tistega, ki najbolj ustreza njegovim potrebam in zmožnostim. Lahko se odločite za kamin na trda goriva, danes se mnogi odločajo za modernejšo različico kaminov na bioetanol ali na elektriko, na voljo so tudi klimatske naprave, pa konvekcijski radiatorji, kaloriferji in infrardeči (IR) paneli. Od dodatnega ogrevanja pričakujemo predvsem hiter dvig temperature; čeprav tako dogrevanje ni najbolj učinkovito, je odlična rešitev predvsem takrat, ko nam je hladno.

Konvekcijski radiatorji

Konvekcijski električni radiatorji delujejo tako, da skozi reže pihajo vroč zrak. Vsi nimajo možnosti nastavitve temperature, le stopnje pihanja, nekateri naprednejši pa imajo celo detektor gibanja, kar omogoča delovanje samo takrat, kadar je kdo v prostoru. Praviloma so nizkotemperaturni in toplota pretežno ostaja pri tleh.

Kamini

Kamini imajo že od nekdaj dekorativen pomen v prostoru. Izbirate lahko med različnimi oblikami in materiali, prav tako so lahko zgolj na trda goriva ali kombinirani. Veljajo za učinkovit način ogrevanja v prehodnem obdobju in zagotavljajo prijetno toploto. Danes so na voljo tudi kamini na brikete, ki omogočajo lažje doziranje, in kamini na bioetanol, ki delujejo na načelu nalite tekočine in prav tako poskrbijo za prijetno toploto.

Shutterstock
Ugodna rešitev je tudi talno gretje prek tople vode ali elektrike.

Električni kaloriferji in radiatorji na kolesih

Gre za precej staro in pogosto uporabljeno obliko dogrevanja, ki nam hitro ogreje vsaj premražene noge in roke. A se moramo zavedati, da te naprave precej hitro povišajo stroške električne energije. Zato, če jih uporabljate, zmeraj uporabite termostat in oziroma jih ugašajte, če se v prostoru ne boste zadrževali. Strokovnjaki sicer svarijo, naj kaloriferja nikar ne postavljamo v kopalnico (čeprav se največkrat znajde prav tam), saj zaradi vlage in prahu predstavlja precejšnjo nevarnost. Svetujejo pa, da v te prostore namestimo električno ali toplovodno talno gretje, IR-panele ali letvični električni radiator.

Pri izbiri IR-panelov se odločite Za preverjenega prodajalca

IR-paneli so novost zadnjih nekaj deset let. Ti so lahko pritrjeni tako na strop kot na steno. Lahko so beli, barvni ali v obliki slike. Prav tako so lahko oblikovani kot držalo za brisače. Veljajo za diskretno obliko dogrevanja ali ogrevanja, a kljub vsemu po mnenju mnogih potrebujejo precej časa, da ogrejejo prostor. Pred nakupom se je tako smiselno pogovoriti s prodajalcem, ki vam bo svetoval, koliko panelov potrebujete za dopolnilno ogrevanje. Vsekakor pa se obrnite na pooblaščenega prodajalca in preverjeno znamko IR-panelov, saj so se v preteklosti že večkrat dogajali samovžigi.