Zanimivosti

Ste tudi vi digitalni zombi?

Oglasno sporočilo
20. 10. 2023, 08.57
Posodobljeno: 20. 10. 2023, 09.30
Deli članek:

Pogosto govorimo o visokih tveganjih, ki jih v promet vnaša aktivna uporaba mobilnih telefonov med vozniki, kolesarji, vozniki e-skirojev. S takim vedenjem pa vse bolj ogrožajo lastno varnost in varnost drugih tudi pešci, opozarja Agencija za varnost prometa. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešcev je lahko ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij zmanjšana tudi do 60 odstotkov, ugotavljajo različne mednarodne študije.

Pešci ob aktivni uporabi mobilnega telefona hodijo bolj nekoordinirano, ne spremljajo prometne signalizacije in dogajanja v prometu. Digitalni zombiji so pešci, ki sta jih digitalna tehnologija in neprestana prisotnost na družbenih omrežjih tako zasvojili, da se niti ne zavedajo, da lastno varnost postavljajo na kocko vsak trenutek udeležbe v prometu.

Ena od nedavnih študij v Avstriji se je osredinila na otroke in mladostnike z mobilnimi telefoni v prometu in sicer na prehodu za pešce pred eno od šol na Dunaju. Skoraj polovica od 3.000 otrok je med prečkanjem ceste čez prehod za pešce aktivno uporabljala mobilni telefon. Na cesto so stopili, ne da bi se prepričali, ali je to sploh varno, brez pogleda levo-desno-levo in brez vzpostavitve očesnega kontakta z voznikom.

Tudi številne druge študije so pokazale, da se tveganje za nastanek prometne nesreče, kjer je povzročitelj pešec, znatno povečuje ob aktivni uporabi mobilnega telefona, zlasti v kombinaciji s slušalkami. Slušna pozornost je za varnost pešca izjemno pomembna!

Vozniki, pozor!

Vozniki naj bodo najprej sami pozorni na dogajanje v prometu po načelu roke na volanu, pogled na cesti in dogajanju ob njej in misli pri zbrani vožnji.

Na ta način bodo ustrezno reagirali, ko bodo opazili druge udeležence, ki ob uporabi mobilnega telefona ali slušalk niso pozorni. Govorimo predvsem o prečkanju semaforiziranega prehoda za pešce pri rdeči luči, ali o tem, da pešec stopi na cesto, kjer je nesemaforiziran prehod, ne da bi se prepričal, ali to lahko varno stori. To je pomembno tudi v primeru, ko pešec nenadoma stopi iz površine, namenjene pešcem, na površino, namenjeno kolesarjem in voznikom e-skirojev. Če vidite, da vas pešec ne opazi, da ne vzpostavi očesnega stika z vami, ker je zatopljen v telefon, ima slušalke v ušesih, je nujna še posebna previdnost, pozornost in strpnost, opozarja Agencija za varnost prometa.