Zanimivosti

V svečarstvu Jurkovič izzivov nikoli ne zmanjka

Oglasno sporočilo
9. 10. 2023, 11.41
Posodobljeno: 18. 10. 2023, 11.44
Deli članek:

VPRAŠANJE: Gospod Jurkovič, od SVEČARSTVA JURKOVIČ smo navajeni vedno nekih novih izdelkov, Vam je že zmanjkalo idej ali se boste tudi letos s čim pohvalili?
DAVID JURKOVIČ: Hvala, da ste opazili našo inovativnost in res se ravno letos zopet lahko pohvalimo, da smo imeli glede novosti zelo plodno leto.
Imamo nekaj čisto novih modelov, pri svečah z motivi smo kot prvi uporabili zlatotisk, ki svečo naredi zelo posebno, popolnoma smo prenovili tudi motive naše papirnate ECO LUX® linije in se s posebnim papirjem izognili plastifikaciji, tako da kupec ostanke sveč zdaj lahko odvrže tudi med embalažo.
Tik pred izvedbo pa je še kar nekaj drugih idej, res nam nikoli ni dolgočasno!

VPR: Pa vse te ideje nastanejo znotraj Vaše firme ali imate tudi zunanje svetovalce.
DJ: Ideje vseeno prihajajo od nas, imamo pa seveda vrhunske oblikovalce, ki se nikoli ne naveličajo »piljenja«, vsaj tako trdita Tomaž in Nina, brat Martin zadeve izpelje do tehnične uporabnosti in perfekcije, mnogi dolgoletni sodelavci so precej zanesljiv prvi filter, ali smo zadeli tarčo ali ne, s kolegoma Franetom ter Evelin  pa potem prepričujemo stranke, da se opogumijo za testno naročilo.

VPR: Ste kdaj tudi brcnili v temo?
DJ: Se je tudi že zgodilo, vendar bolj zaradi tega, ker kakšna faza ni bila izvedljiva, to so pa potem sicer drage vendar dragocena šolanja…

VPR: Vemo, da v vseh Vaših prispevkih ne skrivate odpora do elektronskih sveč, se je tozadevno kaj spremenilo?
DJ: Glejte, elektronska sveča je kot proizvod je pač bližja ročni svetilki ali pa tistim supergam, ki veselo utripajo, ko hodiš, v bistvu tovrstni izdelki ne bi smeli biti v reciklažni shemi za sveče in na tem intenzivno delamo.
Razmah elektronskih in po novem še solarnih sveč se je rodil iz krivične stigmatizacije klasične parafinske sveče, ki gori s pravim plamenom in zavajajočih reklam, da so elektronske sveče ekološka rešitev.
Naj ponovno poudarim, da je za klasično nagrobno svečo v Sloveniji zgledno poskrbljeno, bolje kot za marsikateri izdelek dnevne uporabe, da pa po drugi strani reciklaža elektronskih in solarnih sveč predelovalcu povzroča velike težave, še posebej, če so elektronski moduli uporabljeni v steklenih lončkih.
Prižiganje pravih sveč je lepa slovenska tradicija, ki jo opazijo in vedno bolj prevzemajo tudi druge evropske države in tudi naše podjetje vsako leto več izdelkov izvaža oz. je delež izvoza že skoraj 80% naše prodaje.
Pravi plamen ima pač izrazito simboliko in moč in uporabnikom vedno polagamo na srce, da je sveča lahko tudi manjša, dokler zagori pravi plamen.
Zelo resno razmišljamo, da bi bilo SVEČARSTVO JURKOVIČ verjetno prvo podjetje, ki bi se odpovedalo proizvodnji in prodaji elektronskih sveč, ki smo jih doslej zaradi popolnosti izbora morali imeti v programu…, verjetno se bomo za to odločili po letošnjem 1. novembru.

VPR: Kako je pa sicer z reciklažo, poteka nemoteno?
DJ: Problemi so kot pri vsakem drugem poslovanju, nas pa predvsem moti, da strošek reciklaže elektronskih sveč v precejšnji meri obremenjuje ceno klasičnih nagrobnih sveč, kar skušamo zdaj z odgovornimi na Ministrstvu za okolje spremeniti, bomo videli…
Zaradi pridobljenih surovin, bi se parafinska sveča stroškovno verjetno že skoraj sama pokrila in lahko bila bistveno cenejša, elektronske sveče bi morale biti pa v prodaji precej dražje…

VPR: Kaj je pa konkreten prispevek SVEČARSTVA JURKOVIČ h ekologiji v vaši branži?
DJ: V zadnjih letih smo uspešni s proizvodi pod skupnim nazivom JURKOVIČ PREMIUM LINE, ki zagotavljajo nadpovprečno dolžino in kakovost gorenja.
Tako je izkoriščenost uporabljenih materialov najboljša, hkrati so vsi materiali reciklabilni, delno pa uporabljamo že reciklirane surovine.
Še posebej okoli 1. novembra me vsako leto boli srce, ko na policah vidim na pol prazne sveče ali izdelke, kjer je v gorilno maso vpihan zrak, da se kupca prepriča o večjem volumnu, sveča pa morda gori dan ali dva in zelo hitro pristane na smetišču, res škoda omejenih resursov.
Je pa SVEČARSTVO JURKOVIČ avtor prve in doslej edine nagrobne sveče, pod blagovno znamko »ecoterra®«, ki ima certifikat, da se po uporabi odvrže v zabojnik za bio odpadke in se od tam po poti industrijskega predelave kompostira.

VPR: Zveni revolucionarno!
DJ: Tako je, je pa izdelek žal okoli 35% dražji od primerljivih sveča in pri ceni se ekološka zavest pri marsikomu ustavi…

VPR: Hvala lepa za zelo informativen pogovor. Pa še eno zasebno vprašanje... ali poleg intenzivnega poslovnega življenja sploh ostane še čas za kakšne druge aktivnosti?
DJ: Zahvaljujoč res edinstveni ekipi sodelavcev, med katerimi je precej pravih veteranov, in na majhno fluktuacijo zaposlenih v naši firmi sem iskreno ponosen, lahko v prostem času še vedno obupujem nad slabim procentom prvega servisa pri tenisu, sekam drva na vikendu ob Kolpi in z dolgoletno partnerico Mojco z veseljem spoznavava nove dežele. Kadar sva doma pa sekirava hčerko Evo, ki ima tudi pri 20-ih še vedno razmetano sobo…izzivov nikakor ne zmanjka...