Brez strahu

Pomembna prelomnica, ki pred otroka in družino postavi nove izzive

Mare Koren
17. 9. 2023, 21.01
Deli članek:

Nekateri otroci gredo pri 11 mesecih v jasli. Takrat nekateri še ne hodijo, ampak kobacajo, se plazijo. Mame je strah, kako bodo delovali v skupini, v kateri so že otroci, ki hodijo.

dreamstime
Otrok naj ima v vrtcu primerno obutev, v kateri se bo postavljal na noge in slej ko prej tudi shodil.

Ko se mame po porodniškem dopustu vrnejo v službo, v varstvo po navadi zaupajo otroka vzgojiteljicam v vrtcu. In nekateri malčki pri enem letu še ne hodijo, zato je mame strah, kako se bodo znašli. Seveda tudi niso samostojni pri drugih stvareh, kot so oblačenje, umivanje, hranjenje – in pri vsem tem bodo potrebovali pomoč. A vaši strahovi so odveč.

S spoznavnim sestankom gre lažje

Vzgojiteljice za novosprejete otroke organizirajo roditeljski sestanek še pred vstopom v vrtec, da starši izvedo prve informacije o vrtcu, prehrani, dnevni rutini, si ogledajo prostore, spoznajo vzgojiteljice in vprašajo, kar jih zanima. Prav tako se pred vstopom opravi individualni razgovor za vsakega otroka posebej, da vzgojiteljica pridobi čim več informacij o otroku, ki ga bo sprejela. Nato je še uvajalno obdobje približno 14 dni, v katerem so starši prisotni skupaj z otroki v skupini, da se otroci lažje navadijo.

Zaupajte vzgojiteljicam, saj vedo, kaj delajo

Vrtčevske vzgojiteljice imajo ogromno znanja o tem, koliko zmore 11-mesečni otrok, in seveda vedo, da mu bodo morale pri vsem pomagati, imajo izkušnje, kakšne igrače in dejavnosti ponuditi tako majhnemu otroku, da mu bo zanimivo in mu bo čas hitreje minil, preden bo mamica ali očka prišel popoldne po njega v vrtec. Prva naloga pa je seveda pomoč pri dnevni rutini: hranjenje, oblačenje, umivanje in navajanje, da bodo čez čas te osnovne zadeve otroci zmogli sami.

Dvomi in stiska so povsem normalni

Stisko staršev otrok takoj začuti, zato poskusite čim manj paničariti.  Če začutite negotovost vase, nezaupanje do vrtca, nezaupanje v otrokove sposobnosti in podobo, se pogovorite z vzgojiteljico. Če vam bo med uvajanjem kdaj težko, se poskušajte o tem pogovoriti s svetovalnimi delavci, potožite partnerju, roditelju ali prijatelju. Drugače pa verjemite, da bo otroku in vam uspelo.