Zdravje

Začenjajo fige, ki so kos rakavim celicam

Mare Koren
29. 7. 2023, 18.40
Deli članek:

Začenja sezona fig, zato je prav, da izkoristimo priložnost in se naužijete tega zdravega sadeža, ki ga danes pogosto gojimo že po vsej Sloveniji.

Profimedia
Če ste na figi zasledili medeno kapljico, je to znak, da je figa dobre zrelosti in kakovosti.

Fige poleg številnih vitaminov in mineralov vsebujejo tudi veliko vlaknin, so odličen vir kalcija, magnezija in kalija. Sveže v povprečju vsebujejo okoli 75 kalorij na 100 gramov teže, medtem ko suhe okoli 249 kalorij. Suhe fige so izjemno bogate z železom in bakrom, zato so še posebno priporočljive za vegetarijance in vegane.

Zakladnica antioksidantov

V figah najdemo številne antioksidante, med katerimi so predvsem polifenoli, ki preprečujejo oksidativni stres ter tako zmanjšujejo tveganje za nastanek številnih bolezni. Določene znanstvene študije celo dokazujejo, da imajo fige uničevalen učinek na nastanek rakavih celic, podobno pa velja tudi za različna srčno-žilna obolenja.

Kako jih uživamo

Če vam sveže fige ne rastejo na domačem vrtu, se lahko ponje odpravite seveda na bližnjo tržnico. A ob nakupu bodite previdni, da so sadeži zares zreli, a spet ne preveč, in da imajo prijeten sladkast vonj. Sveže fige je nato treba hitro pojesti ali porabiti. Shranjujete jih lahko sicer tudi v hladilniku, kjer bodo zdržale do tri dni.

dreamstime
Fige so lahko tudi odličen nadomestek sladkorja in ostalih umetnih sladil.

Medena kapljica je znak zrelosti

Če ste na figi zasledili medeno kapljico, je to znak, da je figa dobre zrelosti in kakovosti. Barva plodu mora še vedno biti sveža, meso pa primerne konsistence, nevtralnega vonja. Takšna sladka popotnica naj nikar ne manjka tudi na vaših izletih in počitnicah. Fige bodo namreč hitro rešile težave, ki jih po navadi prinaša potovalno zaprtje, prav tako bodo odličen prigrizek med potjo, ki bo hitro potešil lakoto.

Naraven nadomestek sladkorja

Fige so lahko tudi odličen nadomestek sladkorja in ostalih umetnih sladil. Zaradi svojega precej nevtralnega vonja in okusa ne bodo prevzele okusa hrane, v kateri jih boste uporabili. Potrebujete približno 500 gramov svežih fig in deciliter vode. Vse skupaj zmešajte v močnem mešalniku, da nastane gost pire. Slednjega nato uporabite namesto sladkorja v receptih. Hranite pa v hladilniku.