Zanimivosti

Predstavitev romana Spletke à la carte Katje Pavli, ki opozarja na problematiko v Sloveniji

Oglasno sporočilo
25. 4. 2023, 10.56
Posodobljeno: 11. 5. 2023, 15.15
Deli članek:

20. 4. je v prijetnem ambientu restavracije diVino potekala predstavitev romana Spletke à la carte Katje Pavli, ki piše pod imenom Katja L. Pauli. Z avtorico se je pogovarjala Gabriela Babnik Ouattara, pisateljica, urednica in literarna kritičarka.

Osebni arhiv
katja pavli

Beseda je tekla o vsebini, nastanku in pisanju romana, imeli pa smo možnost prisluhniti tudi odlomku iz knjižnega prvenca.

Avtorica se je ob zaključku dotaknila tudi družbenih tem. Poleg promocije romana želi namreč opozoriti na problematiko dolgotrajnih ločitvenih postopkov in določanja višine preživnin v Sloveniji.

Avtorica se zavzema, da otroci tudi po razpadu zveze ohranijo standard, kakršnega so bili vajeni. Meni, da bi država morala poseči vmes z jasno zakonodajo po zgledu Avstrije, kjer je višina preživnine določena z odstotki od neto plače, ne pa od tega, kako dobrega odvetnika imaš (če si ga sploh lahko privoščiš) in na kakšno sodnico naletiš.

Poudarila je potrebo po objektivnosti, strokovnosti in manj pristranskosti pri osebah, ki vodijo postopke, na svojem primeru pa je opisala, kako je njeno mentalno stanje postalo osrednja tema na zaslišanju ob večkratni omembi sodnice, naj si poišče pomoč.

O romanu
Katja L. Pauli skozi prizmo kriminalne zgodbe išče odgovore na vprašanja o ljubezni, ločitvi in maščevanju kot odgovoru na storjene krivice ter hkrati ponuja pogled na to, kako lahko človekova želja po užitku in moči prevlada nad njegovo moralo in etiko. Bralstvo popelje v svet, ki je poln intrig, prevar in skrivnosti. Roman je umeščen na Dunaj, kjer je avtorica nekaj let tudi živela in zasleduje zgodbo Jörga Seitlerja, direktorja prestižnega hotela, ki živi na videz urejeno družinsko življenje. Če se sprva zdi, da je Jörg žrtev manipulativne sodelavke Vanese Herbert, s katero se zaplete v ljubezensko razmerje in ki jo na jutro po novoletni zabavi najdejo umorjeno, se pokaže, da je v svoji ljubici pravzaprav našel sorodno dušo. Svoji ženi Nathalie pove, da jo zapušča. Ko njun sin na svojem iPadu najde fotografije in raznovrstne dokumente, ki so se sinhronizirali iz Jörgovega prenosnika, dobi Nathalie vpogled v dvojno življenje svojega moža. Spozna, da ni edina žrtev spletk in prevar. Pisateljica s svojim svojstvenim načinom izražanja nenehno preseneča, predvsem pa se presprašuje, ali sploh poznamo osebo, s katero smo se poročili in si z njo ustvarili družino. Roman bo naredil močan vtis na vse tiste, ki so se ob razvezi zakona srečali z umazanimi 'ločitvenimi igricami'.

O avtorici
Katja Pavli, ki piše pod imenom Katja L. Pauli je svojo poslovno pot skoraj tri desetletja tlakovala na področju marketinga v mednarodnih korporacijah in se v 53. letu življenja odločila, da se poda v literarne vode. Ustvarjalnost je usmerila v pisanje kriminalne zgodbe, umeščene na Dunaj, mesto, kjer je nekaj let živela in na katerega jo vežejo lepi spomini. Tudi sicer je jezikovno povezana z nemščino, ki je njen materni jezik in ki prevladuje v domačem okolju ter pri branju kriminalnih romanov, ki so njena velika strast.