Hitro in preprosto

Recepti za vikend! Glavna sestavina: jogurt!

Mare Koren
15. 4. 2023, 11.25
Deli članek:

Jogurt velja za živilo, ki ga človeštvo pozna že stoletja. V nekaterih državah ga uživajo kot osvežilen napitek, pri nas je poznan kot napitek ali hiter obrok za malico. V tokratni izdaji pa smo pripravili nekaj svežih sladkih receptov za pomladno razvajanje. In veste, kaj je najboljše? Priprava je hitra in preprosta!

Dreamstime
Doma pripravljen jogurt lahko v hladilniku hranite 2–3 tedne.

Jogurtova zmrzlina

Sestavine: 250 g polnomastnega grškega jogurta, 1 strok vanilje, 3 žlice sladkorja, limonin sok

Priprava: Gosti grški jogurt stresemo v kuhinjski mešalnik. Strok vanilje prerežemo in z noževo konico popraskamo semena, ki jih dodamo jogurtu. V jogurt primešamo še sladkor. Dobro premešamo. Maso zlijemo v strojček za pripravo sladoleda in dodamo nekaj kapljic limoninega soka. Pripravimo po navodilih proizvajalca. Če strojčka nimate, maso zlijte v posodice za sladoledne lučke, plastični lonček ali kocke za pripravo ledu in zamrznite. Postrezite s sadjem in sadnimi prelivi ter smetan

Bananin kozarček

Sestavine: 4 banane, 1 pomaranča, 1 žlica medu, 500 g grškega jogurta, 70 g ovsenih kosmičev/mislijev/piškotov

Priprava: Iz pomaranče iztisnemo sok. Dve banani dobro pretlačimo, posujemo s ščepcem cimeta, dodamo med in pomarančni sok. Dobro premešamo. Ostali dve banani narežemo na kolobarje. V kozarce na dno najprej nasujemo nekaj kosmičev, prelijemo z mešanico pretlačene banane, dodamo jogurt, plast narezanih banan in postopek ponovimo, dokler ne porabimo celotne mase.  

Sočno mandljevo pecivo

Sestavine: 300 g sladkorja, 1 limona, 60 g masla, 200 g zdroba, 1 pecilni prašek, 300 g jogurta, 50 g mandljevih lističev

Priprava: V kozico zlijemo 300 mililitrov vode, dodamo polovico sladkorja in limonin sok ter zavremo. Vremo, dokler se nekoliko ne zgosti. V skledi zmešamo zdrob s preostalim sladkorjem, dodamo naribano limonino lupinico in pecilni prašek ter jogurt in stopljeno maslo. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko, po dnu posujemo mandljeve lističe in nanj vsujemo zdrobovo zmes. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj dobro uro. Biskvit prelijemo z limoninim sirupom in ohladimo.

Jogurtova strnjenka

Sestavine: 100 g zamrznjenega jagodičevje, 25 g sladkorja, 200 g jogurta, 50 g sladkorja v prahu, 1 pomaranča, 3 listi želatine, 250 g sladke smetane, 1 žlica kokosovega olja
Priprava: Želatino pripravimo po navodilih. Iz pomaranče iztisnemo sok, smetano čvrsto stepemo in shranimo v hladilniku. Modelčke strjenke premažemo s tanko plastjo olja. V skledi zmešamo jogurt in sladkor. Segrejemo pomarančni sok in dodamo ožeto želatino. V toplo zmes primešamo jogurt. Skledo premaknemo v ledeno vodo ali led in mešamo, dokler se zmes ne začne strjevati. Nato v jogurt vmešamo še stepeno smetano in z zmesjo napolnimo modelčke. Shranimo v hladilnik za eno uro. Preden postrežemo, pripravimo preliv iz segretega jagodičevja in sladkorja.

Osvežilna jogurtova torta

Sestavine: 200 g ovsenih kosmičev, 80 g masla, 5 dl čvrstega jogurta, 1 limona, 2 žlici medu, 4 dl sladke smetane, 1 zavojček želatine, 5 žlic vode  

Priprava: V kozici raztopimo maslo in primešamo ovsene kosmiče. Dobro premešamo, nato pa razporedimo po dnu tortnega modela, ki smo ga obdali s papirjem za peko. Želatino pripravimo po navodilih. V skledi zmešamo jogurt, med, naribano limonino lupino in sok polovice limone. V drugi skledi čvrsto stepemo smetano, ki jo nato postopoma dodajamo v jogurtovo zmes ob mešanju. Dodamo še želatino in dobro premešamo. Kremo zlijemo na kosmiče in shranimo za dve uri v hladilniku. Okrasimo s poljubnim sadjem in postrežemo.

Jogurtovo pecivo

Sestavine: 2 jajci, 1 skodelica sladkorja, 2 skodelici moke, 1 skodelica jogurta, 1 zavojček pecilnega praška, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 0,5 skodelice olja, 1 pločevinka vloženih breskev

Priprava: Z mešalnikom penasto umešamo jajca in sladkor. Moki dodamo pecilni prašek in premešamo. Jajcem postopoma dodajamo jogurt, vaniljev sladkor, olje in moko. Pekač obdamo s papirjem za peko in vanj zlijemo maso ter po njej posujemo na drobno narezane koščke breskev. V naprej ogreti pečici na 200 stopinj pečemo 20 minut.  

Grški zajtrk

Sestavine: 600 g grškega jogurta, 4 žlice medu, 1 pest orehovih jedrc ali sadja

Priprava: V štiri skodelice razporedimo jogurt. Prelijemo z medom in na vrh naložimo nekaj orehov ali izbranega sadja. Lahko se odločite tudi za kombinacijo obojega. Pa dober tek!

Priprava domačega jogurta 

Sestavine: 1 lonček jogurta, 1 liter svežega mleka

Priprava: Mleko zavremo in ohladimo ter odstranimo plast smetane. Nato mleko segrejemo do toplega in vmešamo jogurt ter nalijemo v steklene posode. Pokrijemo jih in položimo v rahlo ogreto pečico. Pustimo počivati čez noč. Jogurt lahko hranimo do 10 dni.