Uničeno ali smrdeče perilo

Ste v boben dodali preveč ali premalo pralnega sredstva?

Mare Koren
26. 2. 2023, 17.16
Posodobljeno: 26. 2. 2023, 20.29
Deli članek:

Današnji trg je poln pralnih sredstev, ki obljubljajo bleščečo belino, dolgotrajen svež vonj perila ter preprosto odstranjevanje madežev. Kako jih pri pranju odmerjate? Kaj se lahko zgodi, če je detergenta preveč oziroma premalo?

Profimedia
dolivanje pralnega detergenta.jpg

Če so naši stari starši perilo nekoč prali na roke, s koščkom mila, in zagotavljali čistočo, belino in svežino brez uporabe detergentov, lahko skoraj zagotovo rečemo, da smo si danes življenje precej otežili. Na trgovinskih policah najdemo različne proizvode, a le redki izpolnijo vse obljube na embalaži. Je težava v detergentih ali v pralnih strojih? Ali več pralnega sredstva zagotovi večjo čistočo in svežino? Koliko je ravno prav?

Upoštevajte navodila

Ne glede na to, katero vrsto pralnega sredstva uporabljate, vedno upoštevajte navodila o odmerjanju. Ta so navedena na embalaži pralnih praškov oziroma detergentov, in ne pozabite, razlikujejo se od proizvajalca do proizvajalca. Mnogi sicer navajajo in priporočajo različne količine glede na trdoto vode, a naj poudarimo, da je to praviloma zgolj postranski podatek. Zmotno je tudi prepričanje nekaterih, da večja količina pralnega praška učinkoviteje odstrani madeže. Ne glede na količino praška je njegova moč odvisna tudi od vrste madeža in pretečenega časa. Hitreje boste madež očistili, lažje ga boste v celoti odstranili s tkanine. Tako je kvalitetno in učinkovito pranje odvisno od več optimalnih dejavnikov; to so prava količina pralnega sredstva, toplota vode, količina vode in trajanje pranja.

Kaj povzroči preveč pralnega sredstva?

Če boste uporabljali prevelike količine praška, tvegate ostanke na perilu, ki lahko na temnih oblačilih povzročijo tudi lise. V pralnem stroju bo ostal vonj po prašku, znotraj odtočnih cevi pa se lahko začnejo nabirate obloge, pri čemer tvegamo zamašitev odtokov in obremenimo delovanje pralnega stroja. Da je praška preveč, ugotovimo, ko se perilo v stroju med pranjem močno peni.

Kaj pa premalo?

Če boste v pralni stroj odmerili premalo pralnega sredstva, tvegate, da bo perilo še vedno vsebovalo madeže, in ti se lahko še bolj zažrejo v tkanino. Zato zmeraj upoštevajte količino, ki je priporočena na embalaži, upoštevajte tudi temperaturo, primerno tkanini, sicer pa perite pri najvišjih dovoljenih temperaturah, saj se tako perilo načeloma bolje opere.

Podobno s podobnim

Če želite zagotoviti snežno belino perila, brez odtenkov sive ali drugih barv, ga nikar ne mešajte s tkaninami drugih barv. Za večji učinek lahko ob pranju dodate žlico sode bikarbone.

Kako odmerjati

Nikar ne dodajajte pralnega sredstva »na oko«, temveč zmeraj uporabite priloženo posodico in tako odmerite količino. Le tako bo pranje kvalitetno.