Znanstveno odkritje

Krompir smo ves čas napačno hranili

R.T.
26. 2. 2023, 09.20
Posodobljeno: 26. 2. 2023, 09.22
Deli članek:

Krompir, eno najbolj osnovnih živil, ki ga Slovenci običajno v večjih količinah hranimo doma tudi čez zimo, po mnenju znanstvenikov, hranimo napačno.

Dreamstime
V krompirju se pri cvrtju in peki tvori rakotovorna sestavina akrilamid.

Vrsto let so ugledni znanstveniki trdili, da se krompirja ne sme shranjevati pri prenizkih temperaturah, saj naj bi se na ta način v njem tvorili dodatni sladkorji, ki se nato ob cvrtju ali pečenju spreminjajo rakotvorno sestavino akrilamid. Zaradi teh dognanj so vsa ta leta močno odsvetovali hranjenje krompirja v hladilnikih. Zaradi nove raziskave, ki so jo opravili v angleški agenciji za hrano pa so se spremenila angleška priporočila za hranjenje krompirja. Angleži sedaj trdijo, da je krompir priporočljivo hraniti v hladilniku, saj naj bi tako zdržal dlje. Odsvetujejo pa, da bi na nizkih temperaturah hranili paradižnike, banane in kumarice, saj naj bi hranjenje v hladilniku spremenilo njihovo teksturo.

Naš nasvet? Če ste zadovoljni z načinom, na katerega ste hranili svojo ozimnico de sedaj, tega nikar ne spreminjajte.