Neprijetne prigode

Piki čebel, morski ježki, meduze, vse to lahko pokvari dopust

Mare Koren
24. 7. 2022, 18.02
Deli članek:

Prijetne poletne dneve nam lahko kaj hitro pokvarijo tudi navidezne malenkosti: mali morski ježki ali v morju komaj opazne meduze.

Dreamstime
/

V večini primerov piki žuželk za človeka niso nevarni, a so lahko precej neprijetni. Ko žuželka piči, namreč pod kožo vbrizga slino ali strup, ki povzroči srbečico in oteklino. Ta navadno traja največ nekaj dni (če le niste alergični na čebelje pike ali vas ne napade več primerkov hkrati). Podobno je z raznimi ožigalkarji in morskimi ježki, če le ne naletite na bolj strupene primerke. Torej, ob bližnjem srečanju s čebelo, oso, čmrljem ali sršenom bo na koži nastala boleča oteklina, ki bo v nekaj dneh izginila, nekoliko bolj nevarno je le, če vas žuželka piči v usta ali grlo, ker lahko oteklina oteži dihanje. Mesto vboda razkužimo, ohladimo in ustrezno namažemo, da omilimo srbečico. Če nas piči čebela, je treba tudi odstraniti želo, ki po piku ostane v koži; to je dobro storiti natančno, z noževo konico ali nohti, tako preprečimo, da bi se predrla vrečica s strupom, ki je pritrjena k želu, in izločila še več strupa.

Močne vonjave in žive barve

Dreamstime
Bodice morskega ježka previdno, a čim hitreje odstranite.

Ose in sršeni se radi zadržujejo v okolici pijače in hrane z močnim vonjem in privlačnih barv. Sami od sebe ne bodo napadli, pičili bodo šele, ko se bodo čutili ogrožene, zato jih ne smemo vznemirjati s paničnim mahanjem in vpitjem. Če se ustavijo na telesu, počakajmo nekaj sekund, da odletijo naprej. Če se gibljemo po travnikih, je pomembna dobra obutev. Čebele in čmrlji se namreč pogosto zadržujejo na vlažnih rastlinah in zemlji, da se odžejajo. Podobno je z mokrimi brisačami in drugimi vlažnimi predmeti, torej bodimo pozorni nanje. Navodila ravnanja ob piku smo že zapisali, dodamo lahko še, da je prizadeti predel kože dobro opazovati več dni, saj se lahko reakcija pojavi šele dan ali dva po piku. Takrat je treba obiskati zdravnika.

Profimedia
/

Ožigalkarji

Vrste meduz v naših morjih ne spadajo med najbolj nevarne, so pa njihovi ožigi lahko prav tako boleči in neprijetni, kot smo pisali tudi pred dnevi. Ožigalkarji, med katere spadajo meduze in morske vetrnice, so namreč opremljeni z izjemnimi ožigalkami, ki predrejo kožo in vanjo spustijo strup. Resnost poškodbe je predvsem odvisna od vrste živali, navadno pa je ožig precej boleč, pojavi se privzdignjen, pordel izpuščaj v obliki površine ožigalke ali več ožigalk. V hujših primerih se izpuščaj lahko spremni v mehur, spremljajo pa ga lahko tudi šibkost, slabost, glavobol in podobno. Še enkrat v opozorilo: prizadeti predel obvezno sperite s slano vodo in s pinceto ali rokavico odstranite ostanke ožigalk. Kožo nato hladite s hladnimi obkladki ali ledom, pomagajo tudi razna hladilna mazila. Nekateri priporočajo izpiranje s kisom. Bolečino lahko blažimo s protibolečinskimi sredstvi, v primeru hujše reakcije pa vsekakor obiščimo zdravnika.

MEDUZE

Prizadeti predel kože obvezno sperite s slano vodo in s pinceto ali rokavico odstranite ostanke ožigalk, nato pa hladite z mrzlimi obkladki.

Bodice ježkov pripeljejo do kroničnih vnetij

Morski ježki so resda strupeni, a njihov strup ni pol toliko nevaren kot njihove bodice. Ko namreč stopite na ježka, se bodice zlomijo in zarijejo globoko v kožo, in to najbolj boli. Če jih ne odstranimo, se lahko zataknejo ob živec ali kost in povzročijo bolečine v sklepih in mišicah ali kožne izpuščaje, so pa tudi vir kroničnih vnetij. Bodice je treba čim prej in previdno odstraniti s pinceto. Tiste, ki so se zarile pod kožo, bodo videti kot modre pike in jih bomo najučinkoviteje odstranili, če bomo ta predel namočili v kis, ki bo bodice pomagal raztopiti. Če se bodice ne raztopijo, jih z majhnim rezom odstrani zdravnik. Mesto vboda izpirajte in mažite z antihistaminiki, analgetiki in kortikosteroidi.