UČINKOVITA DIETA

S svežimi zelišči v vseh jedeh do vitke postave

Mojca Kopriva
4. 6. 2022, 21.14
Deli članek:

Hollywoodske igralke, ki ne morejo pred kamero ničesar skriti, poznajo mnogo bližnjic do vitkosti. Ena med njimi je tudi sedemdnevna dieta s svežimi zelišči, ki jih v tem času ne manjka.

Dreamstime
Preverite, katere so tiste rastline, ki dobro vplivajo na znižanje teže.

Sveža zelišča, kot so peteršilj, drobnjak, krebuljica in kreša, so prave vitaminsko-mineralne bombe. Vsebujejo veliko vitaminov C in E, karotina, železa, kalcija in joda pa tudi encimov, ki pripomorejo k čiščenju prebavnega trakta, ter klorofila, ki čisti kri in razstruplja. Kreša je bogata tudi s kromom, ki uravnava raven krvnega sladkorja in občutek lakote. Preprečuje, da bi se glukoza spremenila v maščobo in se nam naložila v obliki neprijetnih obročkov okoli pasu.

Velja za vse dni diete

Takoj ko zjutraj vstanete, spijte žličko sveže stisnjenega peteršiljevega soka, ki ste ga zamešali v kozarec mineralne vode. Prav tako je dobro, če prežvečite dve ali tri vejice svežega peteršilja. Za zajtrk polnozrnato žemljo ali kruh (40 g) namažite z žličko masla in dvema žlicama lahke zeliščne skute. Zraven pojejte paradižnik. Dopoldanska malica je lahko 150 ml pinjenca, zmešanega z žlico svežih zelišč, popoldanska pa 150 ml polnomastnega jogurta z žlico sesekljane mete ali ščepcem ingverja v prahu. Za kosilo in večerjo pa si privoščite katero od predstavljenih jedi.

Zrezek z brokolijem in skuto

Sestavine: 300 g brokolija, 100 g poste skute, sol, poper, 1–2 žlici sesekljanega peteršilja, 100 g puranjega mesa, 1 žlička olja. Priprava: Brokoli razdelimo na cvetke in na pari kuhamo osem minut. Skuto premešamo, solimo, popramo, dodamo peteršilj. Na olju spečemo zrezek, začinimo, postrežemo z brokolijem in skuto.

Sendvič s sirom

Sestavine: 1 kisla kumarica, 1 majhna čebula, 100 g rukole, 90 g camemberta, 3 rezine polnozrnatega krispija, nekaj koprca, limonin sok, sol, poper, 1 žlička sesekljanega peteršilja in bazilike, 1 žlička olja. Priprava: Kumaro in čebulo sesekljamo. Rukolo očistimo in odcedimo. Sir narežemo in naložimo na kruhke. Dodamo čebulo in kumaro ter koprc. Za preliv zmešamo limonin sok, sol, poper, zelišča in olje, zmešamo z rukolo.

Riba s krešo

Eterična olja v svežih in tudi posušenih zeliščih (npr. v baziliki, meti, žajblju, timijanu, rožmarinu, majaronu in šetraju) blagodejno vplivajo na prebavo in živčni sistem.

Sestavine: 150 g bele ribe, 1 žlička limoninega soka, sol, poper, 1 žlička olja, 50 g mocarele, 2 češnjeva paradižnika. Priprava: Ribo pokapljamo z limoninim sokom, solimo, popramo. Pekač naoljimo, nanj položimo ribo, pokrijemo z alufolijo. V pečici pečemo deset minut na 200 stopinjah. Mocarelo in paradižnik narežemo na rezine. Položimo na ribo in pečemo še pet minut.

Krompir z gobami in mletim mesom

Sestavine: 200 g krompirja, 150 g gob, 1 čebula, 150 g mletega mesa, 1 žlica mezge, sol, poper. Priprava: Krompir kuhamo 20 minut. Potem ga olupimo. Gobe na drobno zrežemo. Čebulo sesekljamo. Krompir narežemo na koščke. Meso z mezgo prepražimo, vzamemo iz ponve ter v njej popražimo čebulo in gobe. Dodamo krompir, solimo, popramo, dodamo meso in zmešamo. 

Solata s šunko

Sestavine: 2 solatna lista, 1 rdeča paprika, 200 g stebelne zelene, 40 g šunke, 1 žlička limoninega soka, sol, poper, 2 žlički olja, 1 žlica sesekljanega drobnjaka, 1 rezina polnozrnatega opečenca. Priprava: Solatna lista položimo na krožnik. Narežemo šunko, papriko in zeleno. Za preliv zmešamo limonin sok, nekaj vode, sol, poper in olje. Prelijemo prek solate. Potresemo z drobnjakom. Pojemo z opečencem.